Bioderma Srbija | Sunce za sve

Allez au contenu Allez à la navigation

Sunce za sve

Mišljenje eksperta

Share
U teoriji, zaštitini faktor manji od 20 ili 20 označava dobru moć proizvoda u zaštiti od sunca. 
U praksi, stvarni indeks zaštite takvog proizvoda  je dosta slabiji, jer ga nikad ne nanosimo u dovoljnoj količini, pa je i zaštita slaba. 
Iz tog razloga treba birati viši faktor (za normalnu kožu faktor 30 je dobro rešenje). 
Ne postoji krema za sunčanje koja je zaista vodootporna, treba je redovno nanositi, naročito ako su u pitanju deca. 
Naročito zato što se UV zraci reflektuju u vodi iz bazena .
 
 
 
 
 
 
 
Sve zavisi od više faktora :
1)fototip
2)aktivnosti (čime se bavimo)
3)godine 
U praksi, za osobu normalnog fototipa i kože (osobe koje mogu dobiti opekotine, ali koje lako tamne) dovoljan je faktor 30, pod uslovom da ga mažete redovno. 
Jako svetao fototip (česte opekotine i teško tamnjenje) mora obavezno da koristi  faktor 50 ili 50 + i da izbegava izlaganje u sredini dana.
Dete zahteva fotozaštitu pre svega odećom, a kao dodatak se mogu  koristiti sredstva za zaštitu od sunca. Birajte mineralnu kremu sa faktorom zaštite 30 ili 30 +. 
Uslovi ekstremnog izlaganja (planina, glečer, tropski predeli) zahtevaju maksimalan faktor zaštite kao i njegovo često nanošenje.
 
Zaista, vi ste sigurno potrošili veliki deo solarnog  kapitala vaše kože i šteta je, nažalost, već učinjena. 
Radi se o prirodnom procesu starenja i tzv. aktiničnom oštećenju kože koje je izazvano hroničnim izlaganjem sunčevom zračenju.
Zaključak: izbegavajte sunce i štitite se sve više i više.
Osobe sa takvim tipom kože ne mogu da pocrne. Zapravo, pigmentacija kože je rezultat delovanja melanocita. Te ćelije proizvode melanin, smeđi pigment.
Postoje 2 tipa melanina: feomelanin (melanin crvene, narandžaste boje, koji je potencijalno agresivan, to jest ,može da stvori slobodne radikale) i 
eumelanin (melanin smeđe i crne boje, koji ima moć fotoprotekcije ).
Telo riđokosih osoba proizvodi isključivo feomelanin, i zbog toga oni ne mogu da pocrne i moraju koristiti zaštitnu kremu sa faktorom 50+.
 
Skraćenica SPF znači  Sun Protection Factor (faktor zaštite od sunca). 
On označava  moć proizvoda za zaštitu od sunca u odbrani od opekotina.
Oznaka UVA označava jednostavno moć proizvoda za zaštitu od ultraljubičastog zračenja. Prema tome, nema nikakve veze između te dve oznake. 
Zašto je potrebno znati UVA indeks ? Samo zato što su UVA zraci odgovorni za jedan, i to, nezanemarljiv deo dugoročnih posledica izlaganja (maligni melanomi, starenje... ).
Dobar spoljašnji proizvod za zaštitu od sunca mora imati visoki SPF indeks (30 i više) i isto tako visok indeks UVA (on mora da odgovara makar trećini indeksa SPF).