Bioderma Srbija | Koža sa crvenilom i vidljivim kapilarima

Allez au contenu Allez à la navigation

Koža sa crvenilom i vidljivim kapilarima

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share
Neki tipovi osetljive i reaktivne kože mogu ispoljavati crvenilo i sitne ali vidljive kapilare u predelu lica, što je često prolaznog karaktera, ali ovaj fenomen može vremenom da se pogorša i  promene na koži mogu postati trajne.
 
Rezime
 1. Koji je uzrok vidljivog crvenila?
 2. Koji su simptomi kuperoze ?
 3. Koji su uzroci kuperoze?
 4. Ko može biti pogođen kuperozom?
 5. Koji su simptomi rozacee?
 6. Koji su uzroci rozacee?
 7. Ko moze biti pogođen rozaceom?

Koji je uzrok vidljivog crvenila?

Crvenilo i vidljivi kapilari, sve te promene na koži su uzrokovane anomalijom krvnog sistema lica koji ne funkcioniše normalno. Crvenilo, praćeno ili ne osećajem toplote je prolazno, ali može i duže da traje. Odredjeni faktori se smatraju otežavajućim:
 • Nagle promene temperature 
 • Konzumiranje toplih i začinjenih jela, alkohola 
Rozacea i kuperoza , koji je jedan oblik rozacee, su najčešće odgovorne za fenomen crvenila i vidljivih  krvnih sudova ali one nisu jedini uzroci. Kod nekih dermatoloških bolesti takođe su ispoljeni prošireni krvni sudovi, slično kuperozi, neki tipovi crvenila u licu mogu da odgovaraju oboljenjima koje tek treba ispitati, odredjeni lekovi mogu podstaći pojavu proširenih krvnih sudova na licu ili ih pogoršati .U slučaju sumnje, opravdano je potražiti savet dermatologa .

Koji su simptomi kuperoze ?

Kuporeza je proširenje malih površinskih kapilara na koži koji su smešteni na spoljašnjem dermisu. Medicinski termin koji odgovara ovom proširenju krvnih sudova je teleangiektazija.
Mreža površinskih krvnih sudova iscrtava kožu kapilarima, a sačinjena je od linearnih crvenkastih brazdi na licu. Neki parametri te mreže mogu da variraju zavisno od osobe do osobe i njihovog tipa kože, starosti procesa, temperature ili promena temperature , unutrašnje ili spoljašnje. 
Krvni sudovi mogu biti manji ili veći, boje koja idu od jarko crvene do ljubičaste , pa čak i plavičaste . Mesto na kojima se javlja je promenljivo, ali najčešće relativno simetrično. Ponekad su zahvaćene samo nozdrve, ali i jagodice su osetljiva  zona i obrazi uopšte . Međutim, celo lice može biti zahvaćeno.
Kada je teško golim okom izdvojiti drvo teleangiektazije i ako crvenilo dominira, tada govorimo o eritrozi. Logično, prihvaćen termin za stanje između ova dva je eritrokuperoza.
Ponekad možemo uočiti u okviru kuperoze prisustvo tzv pauk angioma: radi se o vaskularnoj formaciji u obliku zvezde centrirane oko crvene tačke koje ja manje više u istoj ravni.
U većini slučajeva, kuperoza ne odgovara nijednom drugom neispitanom oboljenju, njena pojava je spora i progresivna. Ona predstavlja jedan oblik rozacee. Pojavi kuperoze može da prethodi crvenilo u licu. Druge kožne promene rozacee su eritroza i eventualno crvene papule ( male bubuljice ) pa čak i gnojnice. 
 

Koji su uzroci kuperoze?

Spoljni klimatski uslovi igraju značajnu ulogu, jer izlaganje nevremenu, suncu i spoljnim promenama tempertaure zbog profesije ili nekog određenog hobija može da utiče na pojavu kupeorze. Konzumiranje alkohola nije uzrok ni kuperoze ni rozacee.

Ko može biti pogođen kuperozom?

Osobe sa svetlom i delikatnom kožom su podložnije kuperozi.

Koji su simptomi rozacee?

Rozacea je česta kožna bolest koja pogadja jedino predeo lica : naročito nos, obraze, čelo i bradu. Oči mogu biti zahvaćene ( očna rozacea ) ali to je ređi slučaj.  Nikako se ne radi o aknama , uostalom  termin akna rozacea koji se ponekad koristi polako nestaje iz upotrebe . Ova uočljiva kožna bolest se često loše psihološki podnosi zbog estetskih predrasuda i česte zabune i poređenja sa znakovima hroničnog alkoholizma.
 
 3 različita oblika, 3 tipa simptoma 
 
 • Vaskularni oblik : eritroza i kuperoza 
Ispoljava se prisustvom crvenila u predelu lica, praćenim ili ne kuperozom ( mali prošireni kapilari na obrazima  i nosu koji se zovu teleangiektazija). Na tim crvenim poljima, mogu se naizmenično pojavljivati vazo-motorni izlivi tj. crvenilo ili drugačije rečeno nagli priliv krvi u predelu lica, koje se brzo povlači. 
 • Bubuljičasto-gnojni oblik 
Ovde je eritroza udružena sa bubuljicama koje liče na lezije akni ( crvene bubuljice i male gnojnice, ali bez komedona ) uvek prisutne isključivo na licu i pojavljuju se naglo.
 • Hipertrofični oblik 
Za ovaj oblik je karakterističan veliki izobličen nos, mnogo je ređi i praktično ugrožava samo muškarce.  Nazvan rinofima kada je zahvaćen predeo nosa, nema nikakave veze sa konzumiranjem alkohola nasuprot onome što bismo po izgledu mogli zaključiti. Skup simptoma doprinosi osećaju nelagodnosti i pogoršanju kvaliteta života.
 
 

Koji su uzroci rozacee?

 • Genetski faktori: žene svetle puti iz Severne Evrope su posebno ugrožene;
 • Faktori iz spoljne sredine: izlaganje utraljubičastim zracima, promene temperature ( osobe koje se bave određenim zanimanjima su sbog toga izloženije )
 • Konzumiranje nadražujućih proizvoda ( alkohol, začini) imaju značajnu ulogu u pojavi rozacee;
 • Nepravilnost u funkcionisanju facijalnih vena može biti u korenu pojavljivanja naglog crvenila;
 • Mali parazit demodex folikulorum koji je prisutan u koži izgleda da igra važnu ulogu . Mogao bi da prouzrokuje  zapaljensku reakciju.

Ko moze biti pogođen rozaceom?

Žene su tri puta više pogođene rozaceom od muškaraca, a  i osobe sa svetlom kožom su podložnije.
Simptomi se pojavljuju često oko 30. godine , ali se kao osetljivo doba navodi period do 50. godine.
Često se rozacea povezuje sa osetljivom kožom .