Bioderma Srbija | Masna i kombinovana koža sa nepravilnostima

Allez au contenu Allez à la navigation

Masna i kombinovana koža sa nepravilnostima

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share

Kombinovana i masna koža se suočavaju sa problemom količine i kvaliteta sebuma koji ih često čini pogodnim tlom za nastanak bubuljica i nepravilnosti. Ali, te nepravilnosti mogu isto tako biti povezane sa drugim oboljenjima, kao što je, na primer, ekcem, što ih čini težim za lečenje. Najzad, akne, vrlo banalan problem u adolescentskom periodu, budući da pogađa 80% mladih, može isto tako biti problem odraslih, kako muškaraca tako i žena, i da, u tom slučaju, dobije druge specifične oblike. Odjek ovog oboljenja na psihički život je često veliki i zbog toga je neophodno sprovesti dobru negu , utoliko više što većina akni nestane posle dobrog tretmana.

Rezime
 1. Kako prepoznati kombinovanu ili masnu kožu?
 2. Koji su uzroci akni?
 3. Koji su različiti tipovi nepravilnosti na koži?
 4. Na koga se ovo može odnositi ?
 5. Koje su specifičnosti akni kod odraslih žena?

Kako prepoznati kombinovanu ili masnu kožu?

Masna koža se odlikuje zadebljalom teksturom, proširenim porama, umornim izgledom. Ona je sjajna i masna. Ovaj izgled je posledica prekomernog lučenja sebuma koji pogoduje manje ili više redovnom nastanku kožnih nepravilnosti tipa "mitisera" ili "bubuljica". U slučaju kombinovane kože, nepravilnosti su najčešće lokalizovane na središnjem delu lica: čelo, nos, brada, popularno nazvanoj T zoni . Ostali delovi kože lica i tela mogu biti normalnog tipa kože, pa čak i suvog. Kombinovana koža je neuravnotežena i lako oboljeva.

Koji su uzroci akni?

Akne su zapaljensko oboljenje pilo sebacealnog folikula. Tri udružena faktora su odgovorna: 
Hiperseboreja, hiperkeratinizacija i razmnožavanje bakterija 
 • Hiperseboreja je prekomerno lučenje sebuma, što je rezultat hormonske aktivnosti koja počinje u pubertetu. Koža postaje masna, sjajna. Osim toga, postoji rizik od kvalitativne promene sebuma, tj. rizik da se sastav sebuma promeni u odnosu na zdrav sebum. On je gušći, pa je njegovo oticanje iz folikula otežano, što još više povećava rizik od pojave komedona.
 • Hiperkeratinizacija: prekomerno umnožavanje ćelija zida folikulnog kanala dovodi do stvaranja pravog čepa, koji sprečava izlučavanje sebuma. Posledica je pojava komedona, malih neravnina na koži, koji mogu biti boje kože ( zatvoreni komedon ili mikrocista ) daju koži zadebljani zrnasti izgled, a može biti okružen crnom tačkom ( otvoreni komedon ) na čijoj se površini nalazi melanin ( pigment kože ) .
 • Razmnožavanje bakterija: sebum je nutritivno idelana sredina za neke bakterije, posebno za Propionibacterium acnes, koja je inače pristuna kod svih nas, ali koja će se, u slučaju akni, umnožiti u pilo sebacealnom folikulu i biće uzrok zapaljenskog procesa. Komedon se u tom slučaju pretvara u crvenu bolnu bubuljicu koja se zove papula (inflamatorna lezija ).
 
 
 
 
 
 

Koji su različiti tipovi nepravilnosti na koži?

Kod akni je prisutno više vrsta lezija, u čijim je osnovama često pojačana seboreja ( hiperseboreja ):
Retencijske lezije :
Zatvoreni komedoni ili mikrociste 
Otvoreni komedoni ili mitiseri 
Ponekad ciste mogu biti uvećene ( više od 5 milimetara ) tzv makrociste.
 
Upalne lezije :
Upaljeni elementi: papule, pustule, nodule koje nastaju upalom  gore navedenih, retencijskih lezija.
 
Akne mogu trajati više godina dokle god postoje retencijske lezije ( komedoni ), sa upalnim epizodama.

Na koga se ovo može odnositi ?

Akne se retko javljaju kod novorođenčeta  ( povezane su, u tom slučaju, sa androgenim hormonima majke ) i kod starije dece. Akne su dermatoza adolescenata. Ovo oboljenje dobija polimorfni oblik jer objedinjuje više različitih tipova lezija. 
Oboljenje počinje između 12. i 14. godine i javlja se najčešće na najmasnijim zonama kože: lice, predeo grudnog koša ( ne na svim delovima ), ledja. Akne su prouzrokovane neuravnoteženim izlučivanjem hormona u pubertetu.
Kod žena, naročito nakon 30. godine, akne se pojavljuju još i na donjem delu lica ( vilica ) i na vratu. U ovim slučajevima je često pored klasičnog uzročnika akni na snazi i neki hormonski činilac.

Koje su specifičnosti akni kod odraslih žena?

Činioci koji doprinose pojavi akni kod odraslih žena su:
 • Nanošenje neprilagođene kozmetike, sunce, ishrana ... Duvan pogoduje nastanku ovog problema: više od 41 % pacijenata pušača imaju ovo kožno oboljenje, nasuprot  9% nepušača.
 • Genetski faktor mora biti uzet u obzir. Zapravo, ako je ovo oboljenje u genetskom nasleđu, velike su šanse da se ovaj kožni problem javi u odrasloj dobi.
 • Najzad, određeni medicinski tretmani, kao što su kontracepcija, hormonska terapija i antidepresivi mogu prouzrokovati pojavu bubuljica i ostalih nepravilnosti.
 
Za razliku od kože jednog adolescenta, koža žene je manje seboreična, tj. luči manje sebuma. Nepravilnosti se najpre javljaju na donjoj strani lica ( brada, vrat, donja vilica ) i uglavnom se radi o inflamatornim lezijama ( crvene bubuljice ) kao i neinflmatornim (mitiseri ) koje su hronične i vraćaju se. Da bi se rešio taj problem kože, bitno je da se koristi odgovarajući tretman koji se razlikuje od od onog za lečenje adolescentskih akni.