Bioderma Srbija | Masna i kombinovana koža sa nepravilnostima

Allez au contenu Allez à la navigation

Masna i kombinovana koža sa nepravilnostima

Mišljenje eksperta

Share
Bubuljice u nozdravama ne moraju biti akne. Može biti da su to zaražene bubuljice i u tom slučaju treba biti posebno obazriv,  
ne treba ih bušiti jer nos je u direktnoj komunikaciji sa mozgom i rizikujemo da napravimo jako neprijatne zarazne probleme.
Takođe , tu se može raditi o herpesu u nosu.
Dakle, ne treba nikada dirati bubuljice u nosu, treba  naneti tupferom malo  dezinfekcionog sredstva i doći na pregled da bi se, eventualno, uradila dublja analiza.
 
Često su to  bubuljice od upalnih akni i te bubuljice naročito ne treba istiskati. U tom slučaju, treba koristiti kreme koje je prepisao dermatolog,
a koje smiruju upalu, čine bubuljice manje bolnim i smanjuju ih.
Osim toga treba proveriti da li je potreban još neki dodatni tretman, jer se često radi o aknama koje su nastale pod uticajem hormona.
 
Da, nanošenjem matirajuće kreme ujutru  omogućeno je da se izbegne vrhunac seboreje od 11h . Matirajuća nega apsorbuje sebum. 
Krema može biti i u boji kože, ali se razlikuje od osnove za puder koja zatvara pore.
Ukoliko je penasti gel namenjen za negu lica ,a ne za telo, a mi ga koristimo za  lice , onda je to u redu .
Ako koža zateže nakon tuširanja, to znači da je gel, iako odgovarajući, ipak previše aktivan i da je bolje koristiti micelarnu vodu ujutru i uveče .
 
Ne.Najčešće je koža sa aknama masna, jer osim akni  istovremeno se javlja i hiperseboreja, tj. prekomerno lučenje lojnih žlezda. 
Ali kod nekih osoba koje imaju ekcem, u isto vreme postoje akne i suva koža zbog ekcema . Ovi slučajevi su teži za lečenje.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zelena glina je prirodni proizvod koji može da isuši kožu, i na taj način može da pomogne u lečenju masne kože, ali ona nije dovoljna u lečenju mitisera i bubuljica. 
Ona više pomaže kod hiperseboreje nego kod akni.
Najbolje sredstvo za uklanjanje mikrocisti je dermatološko čišćenje, to jest vađenje svake mikrocite malom kozmetičkom iglom. 
Posle toga ćete, par dana, biti malo crveni, ali neće ostati nikakvi ožiljci, naravno .
To je zaista efikasan metod i u najmanju ruku, počinjete borbu protiv akni na zdravom terenu, što  štedi  dosta vremena.
 
 
 
 
 
Masna kože nastaje zbog hiperseboreje, to jest prekomernog lučenja sebuma. 
Taj sebum luče lojne žlezde kojih ima više na određenim delovima tela (lice, trup) i na njihovu aktivnost utiču hormoni. Takođe , može postojati i genetska veza. 
Možemo imati masnu kožu, a da nemamo akne, ali ne možemo imati akne , a da nemamo masnu kožu.
Losion će imati uticaja na poboljšanje kvaliteta vaše kože. Drugim rečima, tonik može biti  adstrigentan i on će malo da isuši i stimuliše kožu.
Ili, ako je u pitanju umirujući tonik, može da je umiri.  Ali, on će više delovati na teksturu kože i na seboreju nego na same bubljice koje su malo dublje.
Ne postoji takav proizvod. Postoji mnoštvo proizvoda, prilagođenih svim vrstama akni. Treba, pre svega, biti istrajan, znajući da ciklus kože traje 28 dana.
Treba vremena da bi se došlo do rezultata. Rezultati su prisutni ako se pridržavamo tretmana kako treba, tj. ako vodimo računa i nanosimo kreme svakoga dana .
 
U današnje vreme, laser funkcioniše jako dobro kao tretman za uklanjanje ožiljaka od akni. Zapravo nema alternativnog rešenja. 
Pulsirana svetlost pomaže u lečenju izbijanja akni, ali ne i ožiljaka.  Kada se laserom dobro rukuje, ne bi trebalo da bude bolan, 
a pokazao se kao izuzetno effikasan za lečenje akni na licu . Potrebno je 2 ili 3 tretmana da bi se izašlo na kraj sa njima, zavisno od jačine ožiljka. 
U predelu dekoltea i leđa rezultat je neizvesniji. Treba računati na više tretmana.
 
Nema potrebe da se sekirate. Vaša koža je masna, što znači da ćete imati manje bora od osoba sa suvom kožom.
Dakle, to je prednost. Što se vašeg problema sa aknama tiče, trebalo bi da se obratite dermatologu koji će vam prepisati jedan opšti program za borbu protiv akni. 
Dok to ne uradite, koristite odgovarajuće proizvode za masnu kožu, koje će vam preporučiti vaš farmaceut i idite kod dobrog kozmetičara na jedno dubinsko čišćenje kože.
 
Ako su to zrnca ispod kože, moguće je da se radi o mikrocistama. Ponekad imamo utisak da nam je koža zrnaste strukture, a to je samo malo zadebljanje kože u osnovi dlake, onda tu nije reč o aknama, već o keratozi pilaris. I postoje kreme koje nežnim pilingom deluju na tu vrstu keratoze.
Ali, poželjno je obratiti se dermatologu, da bi se utvrdilo šta je zapravo u pitanju, da li se uopšte radi o aknama  ?
 
Ako imate masnu kožu, nemojte je puno hidrirati. Treba osluškivati svoju kožu . 
Koristite hidrantnu, ali ne ekstra bogatu kremu ako vas koža zateže. Ako vas ne zateže, izbegavajte taj tip kreme.
 
Ništa posebno jer su akne životna etapa. I u principu jednom kada nestanu, što se uglavnom dešava kad smo već odrasli, ne vraćaju se. Potrebno je samo da sprovodite redovnu negu i higijenu svoje kože.
 
Jedan način je da svakodnevno koristite kreme na bazi voćnih ili kiselina vitamina A, koje zamenjuju svakodnevni piling, i tome nema potrebe ništa dodavati . 
Drugi način je da ne koristite posebne kreme, a da koristite fizička sredstva: 
Nakon što  naparite lice ili stavite masku koja otvara pore, fizički očistite mitisere sami ili kod kozmetičara . 
A za osobe koje imaju puno cisti i mitisera, poželjno je uraditi dermatološko čišćenje kod dermatologa .
 
 
 
 
 
 
Masna koža, to je možda vaša prirodna koža . Ima osoba koji ceo život imaju masnu kožu. 
To može biti iritantno jer ona sija i malo je gušće teksture, ali na duge staze, to je jako dobro jer ćete imati manje bora od osoba sa suvom kožom.  
Drugi slučaj je da je masna koža prolazno stanje, ako su prisutne i akne, i u tom slučaju treba usvojiti rutinu u borbi protiv akni, čišćenja i lečenja  takve kože.
To prolazno stanje može trajati nekoliko godina, ali je najčešće to samo faza.
Mitiser je komedon. U korenu akne je uvek jedan komedon , on je početna lezija. Neevakuisani komedon izaziva lančanu reakciju svih lezija akni. 
Dermatolog je taj koji će izaći na kraj sa mitiserima. Nikako nemojte da ih cedite sami.
U današnje vreme, nijedna akna ne opstaje nakon primene dermatološkog tretmana.
Ali , očekujte  dugo i obavezujuće lečenje. Ne postoji čudo, treba računati na 3 do 6 meseci borbe protiv akni.
 
 
 
Najpre, treba  dirati samo one koje su zrele, to jest one koje imaju gnoj na površini.
Treba uzeti dve komprese ili dve čiste papirne maramice i nežno istisnuti, a posle dezinfikovati. 
Ako ne uspemo da istisnemo sadržaj to znači da bubuljica nije zrela.
U tom slučaju odmah treba prestati, u suprotnom ćete napraviti ožiljak, jer postoji rizik  da se bubuljica upali i ostavi trag.
 
 
 
 
 
 
Ne smete upotrebljavati agresivnu negu na suvim delovima kože, već neko nežno sredstvo da se koža ne bi isušila.
Treba koristiti kremu protiv akni na T zoni i na masnim zonama.
 
Treba izbegavati šminku kada imamo akne. Podloge za puder zatvaraju akne. Birajte korektor u stiku koji se prodaje u apoteci. 
Ako se šminkate svakog dana i pore su zapušene, uvek ćete imati akne: to je začarani krug.
 
To su dve različite stvari. Da biste skupili pore, koristite kreme na bazi kiselina koje skupljaju pore i završavajte umivanje hladnom vodom. 
Da bi vam lice izgledalo manje umorno, ne treba pušiti i stavljatii kreme koje naglašavaju sjaj tena.
Tako što ćete nanositi odgovarajuće kreme,  bilo da su to one na bazi voćnih kiselina, kiselina vitamina A, adapalena, ili tako što ćete koristiti proizvode koje vam doktor prepiše. 
Osim toga, treba koristiti odgovarajuća sredstva za higijenu, ne previše agresivna ako ste već započeli još neki tretman, ili radite piling, ako ne koristite istovremeno neki drugi tretman. 
 
 
 
 
Ako su to tragovi, to jest crveni tragovi od bubuljica, oni će nestati za nekoliko nedelja, ili nekoliko meseci. 
Ožiljci, to je nešto što je konačno, što je udubljeno i ne nestaje. U tom slučaju treba konsultovati dermatologa. 
Postoje opcije lasera i pilinga koji će ih ukloniti ili makar ublažiti.
Ako su crveni,  to znači da su i dalje upaljeni,  dakle oni će se smiriti. Ako  baš jako žurimo jer imamo predstojeće venčanje  ili neki važan događaj, 
neki laseri umanjuju crvenilo i uklanjaju crvene ožiljke. Ali sa ekonomske tačke gledišta, to nije toliko isplativo, jer u svakom slučaju, crvenilo bi nestalo . 
Zapravo, ožiljak je kad je mesto udubljeno, belo i nepromenljivo i za to postoje druge vrste lasera.
 
Proizvodi mogu pokazati efikasnost jako brzo i tiču se antiinflamatornog dela, ali uvek treba nastaviti sa negom duže da bi se postigao pravi dugotrajan rezultat, jer ciklus kože traje 28 dana.
Potrebno je minimum mesec dana lečenja da bi se koža obnovila, da bi nestali mitiseri. 
Bio i prirodni proizvodi ne garantuju efikasnost već neškodljivost, to jest garantuju da su bezopasni. 
Ali neškodljiv ne znači nužno i efikasan. Za razliku od toga, svi proizvodi farmaceutske industrije i laboratorija su proizvodi sa dokazanom neškodljivošću, tj. 
odsustvom opasnosti, iako nisu bio proizvodi, a istovremeno su efikasni. 
Na kraju krajeva, biramo onako kako želimo, ali ako tražimo nešto što je i neškodljivo i efikasno, 
u tom slučaju možemo verovati laboratorijama čije su norme vrlo striktne.  A sa druge strane, ne može se reći da je nešto što je prirodno nužno i bezopasno. 
 
 
Da, to je previše, naročito ako su sve tri protiv ožiljaka. Bolje je imati jednu efikasnu kremu. 
Kreme protiv ožiljaka su, pre svega, namenjene za lečenje rana, povreda, ili za negu kože nakon hirurških zahvata. 
Najčešće, bubuljice  se leče spontano ako ih ne diramo previše. Bolje je koristiti kremu protiv akni, nego kremu za ožiljke.
Ali korišćenje 3 kreme je previše, u svakom slučaju.
 
Upaljene bubuljice  ne treba pritiskati još više. Postoje antiinflamatorne dermatološke kreme koje možete dobiti jedino na recept. 
Nakon dan ili dva, upala će splasnuti. U tom slučaju treba staviti malo podloge za puder tapkajući, da bi se prilepila na bubuljicu i malo napuderisati . 
Ako je bubuljica inficirana, nemojte stavljati puder četkicom ili sunđerom za puderisanje, da ne biste preneli zaraženi deo na puder, 
već to uradite malim tupferom koji ćete odmah nakon toga baciti. 
 
Ujutru treba koristiti matirajuću kremu nakon što ste dobro umili lice (micelarna voda), posle toga završavamo sa puderom u prahu koji nanosimo uz pomoć debele četkice.