Bioderma Srbija | Oštećena koža: modrice, udarci i otoci

Allez au contenu Allez à la navigation

Oštećena koža: modrice, udarci i otoci

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share

Udarci i padovi često ostavljaju tragove. I za  čvorugu na glavi, koja poraste za nekoliko minuta i za veliku modricu  koja ce proći kroz sve boje, postoji nekoliko korisnih saveta uz pomoć kojih će se lakše utvrditi ozbiljnost te povrede i odrediti adekvatno reagovanje. Zavisno od jačine i mesta udarca lezija može imati različite oblike. Estetski i hiruški zahvati mogu takođe biti uzrok kožnih lezija istog reda.

Rezime
  1. Šta je to ekhimoza?
  2. Šta je edem?
  3. Šta je to hematom?

Šta je to ekhimoza?

Ekhimoza nastaje pucanjem sitnih krvnih sudova u koži, što je posledica udarca. Krv i crvena krvna zrnca se skupljaju u okolnom tkivu i stvaraju obojenu mrlju koja je vidljiva na površini kože. Ta "modrica" je često bolna na dodir i bolnija je ako je udarac bio jak. Boja ekhimoze se menja vremenom, uporedo sa procesom resorpcije hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Na početku crvena, zatim crna, plavkasta, a potom zelena, ekhimoza postaje žuto- braon na kraju procesa obnavljanja kapilara, što može da traje jednu do dve nedelje. Ali, može potrajati i duže ako se radi o velikoj leziji. Različite boje odražavaju različite stadijume degradacije hemoglobina koji je akumuliran u koži.

Šta je edem?

Edem je oticanje kože na mestu udarca, ili drugačije rečeno izbočina, koja se pojavljuje ubrzo nakon udarca. Nastaje zato što se krvna plazma izliva u okolno tkivo. To je tečnost u kojoj se nalaze crvena krvna zrnca, u unutrašnjosti krvnih sudova.

Šta je to hematom?

Hematom je spoj ekhimoze ( modrice ) i edema ( otekline ). Prva stvar koju radimo je da pritisnemo regiju koja je povređena i da na nju stavimo led, ili da ubrzamo eliminaciju ciljanim aktivnim supstancama, pre nego što se obratimo lekaru, ako je to potrebno.