Bioderma Srbija | Suva do veoma suva koža

Allez au contenu Allez à la navigation

Suva do veoma suva koža

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share

Zatezanje, manjak elastičnosti, peckanje, skvame, izgled " zmijske kože "... Suva do veoma suva koža se pre svega ispoljava neprijatnim osećajem na području lica i tela, naročito nakon kupanja ili tuširanja. Loše negovana, koža gubi svoju ulogu barijere. Međutim, ako kao kriterijum za određivanje tipa kože uzmemo samo suvoću kože, lako je možemo pomešati sa dehidriranom kožom, što je najčešće prolazno stanje i o tome više možete pročitati ovde. (link ka dehidriranoj koži )

Rezime
  1. Kako prepoznati suvu ili veoma suvu kožu?
  2. Koji su uzroci suvoće kože?
  3. Kako razlikovati suvu od dehidrirane kože?
  4. Na koga se ovo može odnositi ?

Kako prepoznati suvu ili veoma suvu kožu?

Suva koža se određuje najpre po osećajima.  Osobe osećaju da im je koža suva jer je doživljavaju kao neprijatnu, zategnutu, eventualno hrapavu i primećuju da je nanošenje odgovarajućeg proizvoda umiruje. Simptomi mogu eventualno biti udruženi sa svrabom i osećajem pečenja. Doktor će proceniti da li je koža suva (onda govorimo o kserozi) koristeći objektivne kriterijume: izgled kože bez sjaja, spečificni klinički epidermioški znakovi deskvamacije, ispucalost, ponekad upala i gubitak elastičnosti. Nepravilnosti površine kože su mnogo važnije nego činjenica da je ona suva. Suva koža je pogodan teren za pojavu ekcema, posebno u vidu depigmentiranih ekcematida ( lišajeva ). Ove promene na koži se obično javljuju na obrazima i rukama deteta čija je koža urođeno suva (kao deo  atopijskog dermatitisa ).
U porodici suve kože možemo razlikovati više stadijuma:
Suva koža: prolazna nelagodnost, blago zatezanje, lagana deskvamacija 
Veoma suva koža: značajna nelagodnost i zatezanje, jaka deskvamacija, napukla 

Koji su uzroci suvoće kože?

Zdrava koža je na površini prirodno zaštićena hidro-lipidnim filmom koji se, pre svega, sastoji od vode i  lipida (sebuma). Nepropustljiv, on štiti kožu od spoljnjeg agresivnog uticaja i sprečava gubitak vode. Kada površinski sloj epidermisa izgubi ravnotežu vode i lipida, on ne može više efikasno da igra svoju ulogu barijere i osećaj na koži postaje neugodan na razne načine, kao što je gore objašnjeno. Za razliku od dehidrirane kože, suva ili veoma suva koža su hronična stanja najčešće prouzrokovana genetskim tipom disfunkcionalnosti, reč je o tipu kože,  kao što je masna koža, kombinovana .... Ali osim urođene ( ili konstitucionalne ) postoje stanja suvoće kože koja su izazvana spoljašnjim klimatskim faktorima, a uzrokovana kožnim oboljenjima ( atopični ekcem, psorijza ), bolestima ( štitna žlezda, dijabetes, nutritivni nedostaci ) i/ili nekim medicinskim tretmanima.

Kako razlikovati suvu od dehidrirane kože?

Suva i veoma suva koza su posebni tipovi kože. To je trajno stanje čije je obeležje zatezanje kože lica i tela, a ono je prouzrokovano nepravilnostima u kožnoj barijeri. Tanka, sa gušćom teksturom i crvenilom, koži nedostaju voda i lipidi. Problem dehidrirane kože može se dogoditi bilo kom tipu kože u bilo kom trenutku života. To je prolazno stanje koje se povlači i koje karakteriše lokalizovano peckanje na tačno određenim mestima, prouzrokovano lošim održavanjem i gubitkom vode. Neugodna, hrapava, ponekad sa skvamama, koži nedostaje samo voda.

Na koga se ovo može odnositi ?

Neke osobe su rođene sa suvom kožom i to je deo porodičnog nasleđa. Treba takođe biti svestan da se koža menja kako prolaze godine: ona  je suvlja kod deteta (osim kod novorođenčeta) jer je gubitak vode u to doba izraženiji, pa postaje masnija u doba puberteta, da bi ponovo postala suva u zrelom dobu (tada su lojne i znojne žlezde manje funkcionalne). Prirodno starenje kože izaziva istanjivanje epidermisa, jer se obnjavljanje ćelija smanjuje  i rožnati sloj postaje gušći.