Bioderma Srbija | Osetljiva do netoleranta koža

Allez au contenu Allez à la navigation

Osetljiva do netolerantna koža

Mišljenje eksperta

Share

Alegična koža je koža koja reaguje na spečifične, precizno određene proizvode. Tu se radi o imunološkom fenomenu. Za razliku od takve kože, hiperreaktivna, preosetljiva koža, reaktivna ili netolerntna ( sve su to sinonimi) je koža koja reaguje burno na različite stvari, kao što smo već rekli. Ali, tu se ne radi o imunološkom fenomenu.

Znakovi su potpuno isti, jednostavno stanje trajno osteljive kože traje duže. Stanje prolazno osetljive kože je izraženo tokom nekoliko sati i prolaznog je karaktera. Ovo je možda prilika da ponovo definišemo osetljivu kožu: to je koža koja može biti sklona peckanju, svrabu i bolu ili može  postati crvena u prisustvu različitih faktora  kao što su kontakt sa vodom, kozmetika ili proizvodi za ličnu higijenu. Ali, takođe i vetar, hladnoća, toplota ili prisustvo stresa, period mesečnog ciklusa kod žena ili drugi  faktori koji mogu biti različiti od osobe do osobe koje su ugrožene.

Prva stvar je da se prepoznaju faktori na koje smo potencijalno osetljivi. Ali uopšteno, treba nastojati da se izbegne sve što može biti iritantno i koristiti kozmetiku koja je predviđena za osetljvu kožu.

Karakteristike osetljive kože su crvenilo,peckanje,osećaj gorenja,svrab,čak i bol. Sve ovo je rekcija kože na faktore koji nisu sami po sebi toksični:voda,proizvodi za higijenu,kozmetika,vetar,hladnoća,toplota,sunce,stres,menstrualni period ...