Zdravstvena kriza u kojoj smo se našli podsetila nas je na važnost i značaj čestog pranja ruku. Preporuka je da vaše ruke perete često i temeljno sapunom i/ili hidro-alkoholnim gelom.

"Hidro-alkoholni gel je efikasna alternativa sapunu ili penastom gelu kada niste u mogućnosti da operete ruke", prof. dr Bridžit Dreno, francuski dermatolog i načelnica Odeljenja dermatologije Univerzitetske bolnice u Nantu.

Bioderma - Handwash

Koža vremenom može da izgubi svoj prirodni odbrambeni mehanizam i zaštitnu ulogu. Učestalo pranje ruku zaista ima uticaj na ekosistem kože koji jer uklanja lipide koji prirodno čuvaju i štite kožu. Ovo se pogotovo dešava kada se gel za suvo pranje ruku koristi više puta dnevno, jer sadrži veliki procenat alkohola koji slabi hidrolipidni film i smanjuje hidrataciju kože.

Professor Dominique Tennstedt sa U.C.L katedre za dermatologiju tvrdi da "treba da nastavimo da peremo ruke". Zbog toga preferiramo da preporučimo dermatološki testirane, nežna sredstva za čišćenje poput gelova i ulja.

Da biste dugoročno sačuvali barijeru kože i zaštitili svoje zdravlje, adekvatna hidrtacija je takođe veoma poželjna. 

Bioderma - krema za ruke
  • Docteur-Dreno covid-19
    Dr Dréno, Professor of Demartology - CHU Nantes.

    Hidratacija ruku ujutru i uveče emolijentnom kremom, pa čak i dva, tri puta na dan pomaže zaštiti i obnavljanju hidrolipidnog sloja. Takođe, ukoliko nosite masku, važna je hidratacija lica ujutru i uveče.

    Dr Dréno, Professor of Demartology - CHU Nantes.

Sada je više nego ikad potrebno da razvijete dobru rutinu u cilju zaštite vaše kožne barijere: perite ruke često i nanosite kremu za hidrataciju nakon toga. Ovi esencijalni koraci će vam omogućiti da sačuvate vašu kožnu barijeru kako bi dugoročno mogla da pruži prirodnu zaštitnu ulogu.

Znamo da se pitate koji su adekvatni proizvodi za ovu namenu.

Aurélie Guyoux, šef odeljenja za Istraživanje i razvoj u NAOS-u, odgovara na najčešća pitanja sa društvenih mreža.

Znamo da je virus osetljiv na agense za čišćenje. Zato je važno da pažljivo i redovno perete svoje ruke, prateći upustva koja je izdala Svetska zdravstvena organizacija. Svi proizvodi za čišćenje su efikasni. Bioderma proizvodu sadrže specifične agense za čišćenje koji kombinuju efikasnost i prirodno očuvanje barijere kože. Bioderma proizvodi za higijenu i negu su testirani pod medicinskim nadzorom i imaju dokazanu efikasnost i toleranciju. Sasvim su bezbedni za korišćenje.

Covid 19 - proizvodi za čišćenje

Ne postoji dokaz da su anti-bakteriski proizvodi efikasniji protiv virusa COVID-19. Šta više, bakterije i virusi nisu slični. Stoga, kako i preporučuju zdravstevni stručnjaci, kao najefektivniju meru zaštite savetujemo često i temeljno pranje ruku, korišćenje jednokratnih peškira, izbegavanje dodirivanja nosa/očiju/usta, izbegavanje bliskog kontakta i održavanje razdaljine od minimum 1 metar, kao i da ako kašljete ili kijate, to učinite u svoj lakat. Pored toga, bitno je da zaštitite vašu prirodnu barijeru kože tako što ćete redovno da hidrirate ruke nakon pranja.

 

Covid 19 - proizvodi za čišćenje

Pošto je virus COVID-19 relativno skoro otkriven, nema dovoljno odgovarajućih naučnih studija koje dokazuju specifične osetljivosti na virus. Ali, kao i mnogi virusi i korona virus je osetljiv na klasična sredstva za čišćenje. Zbog toga je veoma bitno razviti dobru rutinu radi očuvanja zdravlja. Ova rutina podrazumeva učestalu higijenu i socijalno distanciranje. Da bi se poštovala prirodna barijerna funkcija kože, bitno je da izaberete kvalitetne proizvode za čišćenje i da redovno koristite emolijens kako biste hidrirali i obnovili kožu.

Covid 19 - proizvodi za čišćenje

Poštovanje bezbednosnih mera predstavlja najefikasniji način prevencije širenja korona virusa i zaštite zdravlja ljudi. Posvećeni zdravlju, želeli bismo da podsetimo na preporučeno ponašanje SZO u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanju širenja virusa COVID-19.

Ne postoji dokaz da hladno vreme može da ubije korona virus. Normalna temperatura ljudskog tela je između 36.5°C to 37°C, nevezano za spoljanšnju temperaturu ili vremenske uslove.

Covid - logo World Health Organization

Prskanje alkohola ili hlorokina po telu neće ubiti virus koji je već ušao u vaše telo. Prskanje tih supstanci može biti opasno po odeću ili sluznice (oči, usta). I alkohol i hlorokin mogu biti korisni za dezinfekciju površina, ali moraju se koristiti uz navedena uputstva.

Covid - logo World Health Organization

Antibiotici su efikasni samo za bakterije. COVID-19 je virus, a ne bakterija.

Covid - logo World Health Organization

Do danas, ne postoji univerzalni specifični lek za sprečavanje ili širenje COVID-19 virusa. Neki specifični tretmani se i dalje ispituju i biće testirani kroz kliničke studije. SZO sa partnerima pomaže da se istraživanja i razvoj ubrzaju i razvijaju.

Covid - logo World Health Organization

Topli napici vam mogu doneti ugodan osećaj, sve dok ih ne pijete vrele jer to može da ošteti vaš grlo. Nažalost, to neće imati nikakav uticaj na zaštitu od virusa COVID-19.

Covid - logo World Health Organization

Sušači za ruke nisu efikasni u ubijanju virusa COVID-19. UV lampe ne bi trebalo koristiti za sterilizaciju ruku ili drugih delova kože, jer može izazvati iritacije.

Covid - logo World Health Organization

Za više i detaljnije informacije posetite sajt Svetske zdravstvene organizacije

Veb-sajt SZO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters


Zato što brigom o sebi, brinete i onima koje volite, Bioderma je svim srcem uz vas tokom ove zdravstvene krize. Želimo vam da ostanete što je više moguće pozitivni, zdravi i bezbedni.

Briga pre svega.