Higijena ruku: izazov za javno zdravlje

U kontekstu virusa COVID-19, svi se slažu da je važno usvojiti najvažniji higijenski akt: redovno pranje ruku. Ali kako upravljati destruktivnim sekundarnim efektima - suvoćom, iritacijom, kontaktnim ekcemom, i pucanjem kože – posledicama učestale upotrebe sapuna i tečnih sredstava za dezinfekciju ruku? Višestruki problemi kože koje trpe odrasli, deca i zdravstveni radnici zahtevaju rešenje. I to brzo!

Naos je posvećen našoj budućnosti 

Naučnici ponavljaju i svi smo razumeli, biće pre i posle. U slučaju higijene, ovo ne može biti tačnije. Besprekorna higijena ruku će bez sumnje biti deo sveta nakon Covid virusa. Zahvaljujući edukaciji o higijeni ruku, dobre navike usvojene tokom pandemije se nastavljaju. I to su zaista dobre vesti. Ali za Jean-Noël Thorel-a, NAOS predsednika i osnivača, bilo je nezamislivo da tako važan higijenski akt može izazvati eksponencijalne probleme sa kožom. Uveren da je situacija hitna, odlučio je da deluje.

A hand hygiene product with the expertise of BIODERMA

Sve je počelo tokom prvog talasa u proleće 2020. BIODERMA je doprinela zajedničkim naporima da se proizvedu hidroalkoholna rešenja za zdravstvene radnike. Dermatološka ekspertiza NAOS-a dovela je do preispitivanja rizika učestalog korišćenja sredstava za dezinfekciju ruku na efikasnost kožne barijere. Ove preventivne mere su ključne, ali nažalost povećavaju rizik od kožnih lezija. Radeći više od 40 godina u bliskoj saradnji sa dermatolozima i bolnicama kroz svoj brend BIODERMA, NAOS je posvetio veliku pažnju stanovištu dermatologa koje potvrđuje štetne efekte čestog pranja ruku i ponovljene upotrebe sredstava za dezinfekciju ruku na kvalitet kože. Istovremeno, NAOS resursi za inovacije uz stručnost kompanije BIODERMA, razvijaju proizvod za higijenu ruku koji obuhvata sve ključne potrebe kože. Oduvek odan pristupu ekobiologije i svojim vrednostima, NAOS je u rekordnom roku razvio sredstvo za dezinfekciju ruku sposobno da eliminiše viruse i bakterije, istovremeno zadržavajući prirodnu biološku ravnotežu kože. Biphase lipidno alkoholna nega je proizvod za higijenu i negu ruku prilagođen novom normalnom''.

 • Aurélie Guyoux, R&D director at NAOS
  Aurélie Guyoux, NAOS Direktor za Istraživanje i razvoj .

  Na početku prvog talasa, brzo smo mobilisali svoj pogon za proizvodnju kako bismo napravili hidroalkoholni gel koji je doniran zdravstvenim radnicima. Ali duboko u sebi, znali smo da formula nije idealna za kožu. Ubrzo smo odlučili da smislimo alternativno rešenje koje bi bilo adekvatnije. Zašto alkohol ne biste povezali sa masnom ili uljanom supstancom? Izazov je bio pronaći prave doze kako bi se osiguralo da se ova dva uglavnom nekompatibilna elementa međusobno ne neutrališu. Bilo je neophodno da alkohol zadrži svoja virucidna svojstva. NAOS timovi su izašli na kraj sa ovim izazovom za samo nekoliko meseci, što je popriličan podvig!

  Aurélie Guyoux, NAOS Direktor za Istraživanje i razvoj .

Biphase Lipidno alkoholna nega: velika inovacija

Naos je kompanija čija je svrha posvećena pomaganju čovečanstva. Zato će 100% profita od prodaje Biphase Lipidno alkoholne nege biti donirano fondacijama koje rade na sprečavanju epidemija. Biphase Lipidno alkoholna nega donosi novu vitalnu naviku sa svrhom i pozitivnim uticajem.

Istraživanje inspirisano NAOS pristupom ekobiologije

NAOS je razvio pristup ekobiologije koji kožu smatra ekosistemom koji je u interakciji sa okruženjem. Moramo poštovati ovaj sistem, čuvati njegove resurse i ukoliko je potrebno vratiti njegove prirodne mehanizme delujući na osnovne uzroke bilo kog problema.

4 ekobiološka kriterijuma za očuvanje kožne ravnoteže

 1. Razviti formulu dvostrukog delovanja koja dezinfikuje i obnavlja lipide
 2. Uspešno obnoviti prirodne lipide, istovremeno uklanjajući bakterije i viruse
 3. Koristiti biomimetizam lipida koji su direktno inspirisani onima u koži
 4. Ojačati kožnu barijeru kako bismo sprečili isušivanje kože 

Hidratacija nije dovoljna: obnavljanje lipida uz biphase lipidno alkoholnu negu

Kako bi uništili viruse i bakterije, sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola napadaju lipide u njihovim membranama. Ove masne supstance su veoma slične onima u našem epidermisu. Hidrolipidni film kože i međućelijski cement, koji osiguravaju koheziju između ćelija kože, prva su meta. Zaštitni štit koji čine ova dva elementa nije u stanju da se odupre napadima alkohola. Zbog toga upotreba značajnih količina sredstava za dezinfekciju ruku, pa čak i sredstava za dezinfekciju ruku sa kremom, može oštetiti kožu.

Biphase Lipidno alkoholna nega sadrži biomimetičke lipide koji ne samo da hidriraju kožu, već pomažu u obnavljanju integriteta kožne barijere, dok kompenzuju efekat isušivanja alkohola.

Poznato je da neki sastojci, poput aloe vere ili glicerina, hidriraju kožu. Ako su vam ruke suve kao posledica učestalog pranja, oni pružaju vodu za nadoknađivanje. Međutim, oni nemaju uticaja na uzrok sušenja. Slično je punjenju cediljke vodom - ostaje mokra, ali ne zadržava ništa od vode.

Hydrated hands skin

Obezbeđivanje lipida (masnih supstanci) omogućava koži da obnovi svoju barijernu funkciju obnavljanjem hidrolipidnog filma i međućelijskog cementa. Koža održava prirodnu zaštitu i bolje zadržava vodu - sprečavajući isušivanje kože. Biphase Lipidno alkoholna nega je dizajnirana da popuni praznine kako bi delovala na uzroke, a ne na posledice, u skladu sa NAOS principima ekobiologije.

Skin barrier restoration

 • Sredstvo za negu i dezinfekciju ruku bez ispiranja

  Oslabljena koža Svi tipovi kože Peaux sèches à très sèches

  Biphase Lipo alcoolique

  Prva nega dvostrukog dejstva na kožnu barijeru. Uklanja viruse i obnavlja lipide kože.

  Za koga?

  Za celu porodicu (deca starija od 3 godine)

 • BIODERMA slika proizvoda, Sensibio H2O 500ml, micelarna voda za osetljivu kožu
 • Micelarna voda

  Osetljiva koža Normalna koža

  Micelarna tehnologija

  Sensibio H2O

  Micelarna voda za čišćenje i uklanjanje šminke koja poštuje tanku i osetljivu kožu.

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

 • BIODERMA slika proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suvu kožu
 • Čistač koji se ispira

  Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Huile de douche

  24h hidratacije i trenutno otklanja osećaj zatezanja.

  Za koga?

  Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)

 • BIODERMA slika proizvoda, Cicabio Creme 40ml, obnavljajuća krema za iritiranu kožu
 • Ciljana nega

  Iritirana oštećena koža

  Antalgicine™ tehnologija

  Cicabio Crème

  Obnavljajuća i umirujuća krema

  Za koga?

  Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)