Zašto je toliko važno prati ruke?

Znamo da su naše ruke jedan od glavnih izvora kontaminacije. Iz tog razloga Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje redovno pranje ruku i korišćenje sredstva za dezinfekciju na bazi alkohola kada nemamo pristup vodi. Za manje od godinu dana, dolaskom korona virusa, naše navike su se transformisale i svi smo usvojili ovu nove navike kako bismo se borili protiv njegovog širenja.

Higijenska navika za sve

Higijena ruku postigla je izuzetan napredak. Ove nove vitalne navike postale su norma zahvaljujući većoj edukaciji o higijeni ruku, uz prednosti za zdravlje svih. Podaci iz studija sprovedenih od početka epidemije COVID-19 više o tome.

učesnika studije pere ruke nakon svakog izlaska nasuprot 67% pre epidemije1

Pere ruke što je češće moguće nasuprot 38% pre epidemije1

zdravstvenih radnika pere ruke još češće nego ranije2

 

1DOĞAN, Mehmet, i Muhammet Bayraktar. "COVID-19 iz perspective javnog zdravlja: Mere preduzete u Turskoj i pridržavanje javnosti." Iranski žurnal javnog zdravlja 49 (2020): 67-75.

2Kiely, L. F., et al. "Nadražujući kontaktni dermatitis kod zdravstvenih radnika kao rezultat pandemije COVID-19: studija preseka." klinička i eksperimentalna dermatologija (2020)

Pranje ruku sapunom ili gelom za dezinfekciju važnije je nego ikad kako bismo zaštitili nas i naše voljene. Ovi proizvodi imaju efikasno biocidno dejstvo koje ubija viruse, bakterije i gljivice. Sredstvo za dezinfekciju ruku dokazano je efikasan način pranja ruku bez sapuna, kako bi se izbeglo širenje virusa COVID-19. Sad svi imamo svoj dezinficijens za ruke, uvek pri ruci. Ali kako meseci prolaze, jasno je da ponavljano pranje ruku može imati sekundarne efekte na kožu - od suvoće do iritacija, svraba, osećaja peckanja, pucanja, pa čak i kontaktnog ekcema. Simptomi su različiti i u ekstremnim slučajevima rezultiraju cepanjem i rizikom od infekcije. Ugroženi su i odrasli i deca, iako su oni sa prirodno suvom ili atopičnom kožom pod većim rizikom.

Damaged sensitive skin hands
Due to COVID19, majority of the population experienced dry skin
Javnost 84% ispitanika iskusilo je suvu kožu uključujući svrab, pucanje i iritaciju.
Due to COVID19, the healthcare workers experienced dermatological problems
Zaposleni u zdravstvu Zaposleni u zdravstvu
97% zaposlenih u zdravstvu iskusilo je dermatološke problem povezane sa redovnom upotrebom sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola, 86% je iskusilo simptome dermatitisa.

Kako učestalo pranje ruku oštećuje kožu?

Zašto ponekad imamo utisak da sredstvo za dezinfekciju ruku peče?

Zašto osećamo zatezanje kože pri svakoj upotrebi?

Zašto tolerancija prema ovoj osnovnoj higijeni izostaje?

Negativni efekti sapuna i gela za dezinfekciju ruku na kožu povezani su sa njihovim dezinfekcionim svojstvima. Njihov pozitivan uticaj na viruse ujedno predstavlja i njihov negativan uticaj na našu kožu.

Kako su sredstva za dezinfekciju ruku efikasna u zaustavljanju virusa? Moć virucida antibakterijskih sredstava za ruke leži u njihovoj sposobnosti da unište lipidne membrane koje sadrže viruse.

Problem? Naša koža takođe sadrži velike količine lipida. Intenzivna upotreba hidroalkoholnih gelova i dezinfekcionih sredstava za ruke na bazi alkohola stoga oštećuje lipide koji čine zaštitnu barijeru na površini kože, čineći je krhkijom. Bez lipida (masti), koža postaje veoma suva i podložnija neprijatnim uslovima koji su prethodno navedeni.

Razumevanje funkcije barijere kože

Naša koža je stvorena da nas obavija i štiti od spoljnih iritacija. Ali ako spoljni faktor destabilizuje prirodnu ravnotežu, koža više ne može pravilno da izvrši ovu zaštitnu ulogu. Upravo to rade sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Štite nas od kontaminacije, oštećuju integritet kože i uništavaju dragocene lipide.

 • Ponašaju se kao međućelijski cement koji pomaže u održavanju kohezije između ćelija kože - baš kao cement između cigli (žuta boja)
 • Formiraju hidrolipidni film koji obuhvata masti i znoj koji prekriva i štiti površinu kože (plava boja)

Zajedno, međućelijski cement i hidrolipidni film omogućavaju koži da izvrši svoju zaštitnu funkciju:

 1. Spreči ulazak alergena, zagađenja i drugih eksternih toksičnih elemenata u kožu.
 2. Spreči prekomerni gubitak vode smanjenjem isparavanja kako bi se održala funkcija barijere.

Redovno korišćenje hidroalkoholnog gela ili pranje ruku rastvara lipide kože. Funkcija barijere stoga više nije efikasna, gubitak vode se povećava, a koža pokazuje znake karakteristične za suvu, vrlo suvu i krhku kožu - od iritacije do svraba, osećaja peckanja i pucanja.

Hydrolipidic film and hand skin

Kako možemo pomiriti higijenu i negu ruku?

Otkrijte više o Biphase Lipidno alkoholnoj nezi, novoj vitalnoj navici za higijenu ruku

Zdravstvene organizacije objavile su korake za higijenu ruku koje treba slediti. Pre svega, potrebno je da odaberete nežni, neabrazivni sapun, izbegavate veoma vruću vodu i vrlo pažljivo osušite ruke. Za tečno sredstvo za dezinfekciju ruku birajte proizvode sa najmanje 60% alkohola. Takođe trebalo bi naneti hidratantni proizvod svaki put kada operete ili dezinfikujete ruke hidroalkoholnim gelom. Samo emolijens, odnosno hidratantni proizvod koji omekšava kožno tkivo, može nadoknaditi izgubljene lipide.

U stvarnom svetu, za mnoge od nas ova strategija je teška za primenu, a posebno zaposlenima u zdravstvu koji učestalo peru ruke. Nemamo dovoljno vremena. Ne možemo da pronađemo hidratantni proizvod. Zdravlje i sigurnost su važniji od suve kože.

Suočivši se sa ovim hitnim, univerzalnim problemom, NAOS je odlučio da deluje. Sa dermatološkom laboratorijom BIODERMA razvio je novu generaciju sredstava za dezinfekciju ruku: prva negu ruku sa dvostrukim dejstvom koje dezinfikuje poput sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, a istovremeno dopunjava lipide. Biphase Lipo alcoolique je vaš jedan proizvod koji kombinuje zdravlje i negu ruku.

NAOS Care first

Opasno. Pridržavajte se mera predostrožnosti prilikom upotrebe. Bezbedno koristite biocide. Uvek pročitajte etiketu i informacije o proizvodu pre upotrebe.

 • Sredstvo za negu i dezinfekciju ruku bez ispiranja

  Oslabljena koža Svi tipovi kože Peaux sèches à très sèches

  Biphase Lipo alcoolique

  Prva nega dvostrukog dejstva na kožnu barijeru. Uklanja viruse i obnavlja lipide kože.

  Za koga?

  Za celu porodicu (deca starija od 3 godine)

 • BIODERMA slika proizvoda, Sensibio H2O 500ml, micelarna voda za osetljivu kožu
 • Micelarna voda

  Osetljiva koža Normalna koža

  Micelarna tehnologija

  Sensibio H2O

  Micelarna voda za čišćenje i uklanjanje šminke koja poštuje tanku i osetljivu kožu.

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

 • BIODERMA slika proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suvu kožu
 • Čistač koji se ispira

  Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Huile de douche

  24h hidratacije i trenutno otklanja osećaj zatezanja.

  Za koga?

  Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)

 • BIODERMA slika proizvoda, Cicabio Creme 40ml, obnavljajuća krema za iritiranu kožu
 • Ciljana nega

  Iritirana oštećena koža

  Antalgicine™ tehnologija

  Cicabio Crème

  Obnavljajuća i umirujuća krema

  Za koga?

  Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)