Žena nanosi kremu na telo

Zavisno od jačine i mesta udarca lezija može imati različite oblike. Estetski i hiruški zahvati mogu takođe biti uzrok kožnih lezija istog reda.

3 tipovi lezija

 

1/ EKHIMOZA

Ekhimoza nastaje pucanjem sitnih krvnih sudova u koži, što je posledica udarca. Krv i crvena krvna zrnca se skupljaju u okolnom tkivu i stvaraju obojenu mrlju koja je vidljiva na površini kože. Ta "modrica" je često bolna na dodir i bolnija je ako je udarac bio jak. Boja ekhimoze se menja vremenom, uporedo sa procesom resorpcije hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Na početku crvena, zatim crna, plavkasta, a potom zelena, ekhimoza postaje žuto- braon na kraju procesa obnavljanja kapilara, što može da traje jednu do dve nedelje. Ali, može potrajati i duže ako se radi o velikoj leziji. Različite boje odražavaju različite stadijume degradacije hemoglobina koji je akumuliran u koži.

 

2/ EDEM

Edem je oticanje kože na mestu udarca, ili drugačije rečeno izbočina, koja se pojavljuje ubrzo nakon udarca. Nastaje zato što se krvna plazma izliva u okolno tkivo. To je tečnost u kojoj se nalaze crvena krvna zrnca, u unutrašnjosti krvnih sudova.

 

3/ HEMATOM

Hematom je spoj ekhimoze ( modrice ) i edema ( otekline ). Prva stvar koju radimo je da pritisnemo regiju koja je povređena i da na nju stavimo led, ili da ubrzamo eliminaciju ciljanim aktivnim supstancama, pre nego što se obratimo lekaru, ako je to potrebno.

Šta da radim?

SVAKODNEVNA NEGA

Treba zaštiti bolnu zonu i slediti savete koje vam je dao lekar. On će eventualno prepisati antiinflamatornu terapiju. Ako ne odete kod lekara, uvek možete prisloniti led (nikada direktno na kožu) da bi se edem smanjio. Proizvodi koji su namenjeni za modrice, udarce i izbočine mogu se preventivno koristiti, pre nekog estetskog zahvata, na primer. Neki ljudi ih takođe koriste da prikriju podočnjake zbog dekongestivne moći i moći uklanjanja modrica.

 

HIGIJENA

Povređena zona mora se nežno prati i dezinfikovati, ako je potrebno.

 

DODATNA NEGA

Kreme koje su namenjene za modrice, udarce i izbočine služe za ubrzanje procesa obnavljanja, kao i za smanjivanje edema. One sadrže efikasne aktivne supstance, kao što je arnika, koja ima antiinflamatornu moć i smanjuje edem. Takođe, ima i umirujuće dejtstvo protiv bolova. Mogu se naneti neposredno nakon nastanja, pa sve do potpunog nestanka lezije.

Ciljana nega

Oslabljena koža

Antalgicine™ tehnologija

Cicabio Arnica+

Tretman koji umiruje kožu i vrši resorpciju oštećene kože

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)