Bioderma Srbija | Problem perutanja i skvama

Allez au contenu Allez à la navigation

Problem perutanja i skvama

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share
Problem perutanja koji može biti lagan, umeren i ozbiljan, jako je čest i pogađa kako žene tako i muškarce. Može se pojaviti u svakom trenutku i na svim tipovima kose i kože glave. Uzrok ove prekomerne deskvamacije kože glave može biti ili kolonozacija kvasca (gljivica ) ili genetski faktor koga aktiviraju faktori iz spoljašnje sredine.
Rezime
  1. Šta je perut?
  2. Kako prepoznati različite tipove peruti?
  3. Kako objasniti problem ozbiljnih i hroničnih skvama ili psorijaze?
  4. U kom trenutku skvame postaju ozbiljan problem?

Šta je perut?

Perut nastaje zbog prekomernog umnožavanja mikroorganizma iz porodice Malassezia, koji je deo kvasca. Ovaj fenomen izaziva jako brzo obnavaljanje ćelija epidermisa, koje se javljaju nataložene u predelu kože glave i tako formiraju perut značajne veličine. Ona se može odvajati od kože glave ili ostati prilepljena za kožu glave i tada je masna i sivo žućkaste boje. Perut može biti praćena jakom iritacijom kože glave, kao i manje ili više intenzivnim svrabom. Perut je najčešće vidljiva na kosi, pada na ramena i kragnu naročito u toku češljanja. Umor, stres, zagađenje, kao i zimski period pogoduju pojačanom umnožavanju Malassezia a samim tim i pojavi peruti.

Kako prepoznati različite tipove peruti?

Postoji suva i masna perut i njihov izgled nam može otkriti šta je uzrok problema.
U slučaju umerene peruti, skvame su tanke, suve, sive ili beličaste i ne prijanjaju za kožu glave, već padaju na ramena.
Gusta, masna i žućkasta perut ostaje priljubljena uz kožu glave i često izaziva svrab.To je u stvari jedan manji oblik seboroičnog dermatitisa. U tom slučaju je koža glave često crvenkasta i iziritirana.
Skvame u naslagama, sive i beličaste praćene crvenilom su svojstva psorijaze. U tom slučaju česta je i pojava svraba.
U slučaju sumnje ili ako je stanje perutanja ozbiljno, potrebno je obratiti se dermatologu.

Kako objasniti problem ozbiljnih i hroničnih skvama ili psorijaze?

Psorijazu karakterišu ozbiljna stanja skvama, sa suvim zonama u obliku manje ili više, zadebljalih pečata. Jasno su ograničene, prevashodno, na ivicama kože glave, okruglog su ili ovalnog oblika, prisutno je i crvenilo. Različitih veličina, mogu porasti toliko da čine "kačket" prekrivajući celu površinu kože glave. Skvame su belosrebrne, kompaktne, suve i jako prijanjaju za kožu glave.
Genetska predispozicija, stres, neke infekcije, (ORL ili zubne) korišćenje nekih lekova ( litijum,lekovi protiv malarie,beta blokatori) mogu biti uzrok pojave ozbiljnog stanja skvama sa suvim zonama.
One nastaju udruživanje 3 različita fenomena:
Preterano umnožavanje ćelija epidermisa usled kojeg nastaje značajno zadebljanje kože u pečatima koji su spoj skvama i crvenila.
Problem diferencijacije, odnosno obnavljanja ćelija epidermisa. Taj proces koji u normalnim uslovima traje oko 30 dana se smanjuje na manje od nedelju dana ( 3 do 6 dana).

U kom trenutku skvame postaju ozbiljan problem?

Stanja skvama mogu biti vezana za dve bolesti: seboroični dermatitis (SD) i psorijaza.
U slučaju SD, uzrok stvaranja skvama je isti kao i kod stvaranja peruti (množenje kvasca Malassezia ), ali sa ozbiljnijiom kliničkom slikom. 
U slučaju psorijaze, kolonizaicija gljivica nije uzrok, radi se o potpuno drugom oboljenju,  vezanom za genetski faktor koji se aktivira usled uticaja spoljne sredine.