Bioderma Srbija | Problematična i dečja koža na suncu

Allez au contenu Allez à la navigation

Problematična i dečja koža na suncu

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share
Nismo svi isti pred suncem i to je realnost. Osim različitih fototipova, neki tipovi kože su izrazito osetljivi na sunce i zahtevaju specifičnu zaštitu prilikom izlaganja suncu. Crvena koža, koža sa nepravilnostima, reaktivna ili alergična koža, oštećena ili koža sa ožiljcima, dečja koža. Za njih sunce može da bude otežavajući faktor i mnogo veća opasnost nego za druge.
 
Rezime
 1. Koji je uticaj sunca na kožu sa crvenilom ?
 2. Kako reaguje koža sa nepravilnostima posle izlaganja suncu ?
 3. Koje mere predostrožnosti preduzeti u slučaju reaktivne, netolerantene ili alergične kože ?
 4. Koji je rizik za oštećenu kožu i kožu sa ožiljcima ?
 5. Sunce i koža sa pegama
 6. Posebni slučajevi infekcije usana
 7. Kako pravilno zaštititi dečju kožu od sunca ?

Koji je uticaj sunca na kožu sa crvenilom ?

Tačkasto crvenilo, rozacea, kupeorza, neke osetljive kože lako reaguju u određenim uslovima. Toplota i UV zračenje su deo tih činilaca koji pospešuju vazodilataciju. U slučaju izlaganja suncu, mali krvni sudovi, odgovorni za crvenilo se šire i još su vidljiviji, naročito kod svetle i tanje kože koje su najviše pogođene problemom crvenila. Osobe sa tim tipovima kože moraju nastojati da se štite specifičnim kremama stvorenim da spreče pogoršanje crvenila. 
 

Kako reaguje koža sa nepravilnostima posle izlaganja suncu ?

Sunce je lažni prijatelj koži koja ima tendenciju ka aknama, kako kod adolescenata tako i kod odraslih. U prvi mah, čini se da "čudesno"poboljšava stanje kože isušujući bubuljice. A u stvarnosti, sunčanje zadebljava epidermis što vremenom zapušava pore. To otežava lučenje sebuma ( koji  je gušći kod kože sa aknama ). Ništa nije vidljivo dok efekat sunčanja ne nestane. U tom trenutku, pore koje su začepljene nedeljama, udružene sa gustim sebumom koji se slabo izlučuje, stvaraju bubuljice. To je klasičan efekat vraćanja nepravilnosti posle izlaganja suncu. Osobe sa kožom sa nepravilnostima moraju da se štite od sunca specijalnim kremama za "masnu kožu" koje će sebum učiniti tečnijim i koje će teksturu kože učiniti glatkom i na taj način sprečiti taj fenomen.Te kreme nude nemasnu negu, ponekad toniranu, stvorenu da matira ten, a naročito da izbegne neprijatna iznenađenja po povratku sa odmora.
 

Koje mere predostrožnosti preduzeti u slučaju reaktivne, netolerantene ili alergične kože ?

Poznato je da osetljiva, netolerantna ili alergična koža prekomerno reaguju na okolinu. Izlaganje suncu se nikako ne savetuje, a nanošenje sredstava za zaštitu od sunca je obavezno. Ipak, treba napraviti razliku među različim tipovima problema, da bismo našli najbolje rešenje :
 • Za  fotoosetljivu kožu, sunce je, a priori, zabranjeno . To je slučaj kod nekih oboljenja od rođenja ili onih stečenih kasnije kroz život . Ne smemo zaboraviti i neke medicinske tretmane koji mogu da izazovu prolaznu netoleranciju sunca. Kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite  SPF 50+/UVA 50 su obavezne  da bi se obezbedila potpuna zaštita od UVB i UVA zraka i ograničila ozbiljna zapaljenska rekacija koju može da izazove zračenje sunca. 
 • Neki tipovi kože su alergični na hemijske filtere, koje ulaze u sastav krema za zaštitu od sunca. U tim slučejevima, na sreću retkim, zaštita od sunca mora biti u vidu mineralnih formula  koje doživljavaju veliki napredak i koža od njih više nije bela kao ranije.
 • I na kraju često srećemo alergijske reakcije na sunce  tokom prvih dana izlaganja. Najčešće je u pitanju  benigna letnja fotodermatoza koja pogađa mlade žene u 80 % slučajeva i spontano nestaje kako počnemo da crnimo. Kao što joj i ime kaže to nije ozbiljna bolest ali njeni simptomi mogu da pokvare kvalitet života. Mogu se ispoljiti crvenilo, bubuljice i jak svrab. Strategija se sastoji u zaštiti kože kremom za sunčanje širokog spektra protiv  UVB zračenja i protiv opekotina, a posebno protiv UVA zraka, koji su odgovorni za alergiju. Odnos faktora SPF i indeksa UVA jedan pema jedan je ovde od presudnog značaja.( To je ujednačena zaštita od UVB i UVA zraka koja ograničava neprijatne simptome alergije ).

Koji je rizik za oštećenu kožu i kožu sa ožiljcima ?

Ako ste imali hirušku ili estetsku intrevenciju ili neku nezgodu na delu tela, koje će potencijalno biti izloženo suncu, postoji rizik od hiperpigmentacije, ako proces zarastanja ožiljka nije dovršen, a to traje od 8 do12 meseci, nekada i duže. Ožiljak onda postaje braonkast i ta boja može ostati definitivna. Rizik nije pristutan samo leti, već tokom cele godine. Zapravo, UVA su pristuni svuda i tokom svakog godišnjeg doba, oni prolaze kroz oblake i stakla. Osobe sa oštećenom kožom ili ožiljcima moraju da biraju zaštitu koju će ciljano nanositi na oštećenu zonu koja je izložena suncu.
 

Sunce i koža sa pegama

Sa godinama i povećanim brojem izlaganja suncu, koža može da dobije pege, naročito na izloženim zonama, kao što su dekolte, spoljna strana ruku i lice. Te pege su u vezi sa lošim funkcionisanjem obnavljanja melanina. Svako novo izlaganje suncu će pogoršati ovaj problem. Osobe sa pegama mogu da spreče hiperpigmentaciju koristeći kreme za sunčanje namenjene i napravljene da regulišu stvaranjae melanina.
 

Posebni slučajevi infekcije usana

Herpes na usnama je problem svakog sedmog Francuza. Izlaganje suncu je jedan od faktora okidača , pored stresa i umora. Postoje sredstva za zaštitu od sunca, stvorena da štite od zimske ispucalosti usana, ujedno negujuću osetljivu zonu usana od uticaja sunca.
 

Kako pravilno zaštititi dečju kožu od sunca ?

Na prvom mestu to su hlad i zaštita odećom. Treba izbegavati da deca budu na suncu, naročito deca mlađa od 3 godine koja ne treba NIKADA da se izlažu. Koža deteta je tanka i osetljiva, ima manju mogućnosti odbrane od UV zračenja, opekotine i toplotni udar se brže javljaju. Doktori ne prestaju da podsećaju da opekotine koje deca prežive dok su mali mogu imati ozbiljne posledice kada odrastu. Odgovorni roditelji moraju da poštuju osnovna pravila.
 • Nema voljnog izlaganja suncu, posebno između 11 i 16h
 • Deca uvek moraju biti zaštićena odećom: Majca na dugi rukav, po mogućstvu tamna, šešir, naočare
 • Na svakih dva sata treba nanositi kremu za zaštitu od sunca, visokog faktora 50 + specijalno namenjenu za mališane. Ne smete zaboraviti da obnovite sloj kreme nakon kupanja i u slučaju brisanja, što može da se desi od igara u pesku ili od peškira.
 • Takođe im trebati davati da redovno piju vodu da bi hidrirali organizam.