Bioderma Srbija | Pedijatrijska dermatologija

Allez au contenu Allez à la navigation

Pedijatrijska dermatologija

Mišljenje eksperta

Share
U slučaju temenjače, treba koristiti šampon  ili specijalan losion koji sadži malu količinu uree. 
Poželjno je da zatražite savet od vašeg farmaceuta jer postoji više proizvoda. 
Posle nanošenja losiona ili šampona, treba nežno odstraniti temenjaču, a posebno je bitno primenjivati tretman redovno da biste izbegli stvaranje temenjače (jednom ili dva puta nedeljeno).
 
Izgleda da vaša unuka ima atopičnu kožu i ekcem. Treba da se obratite dermatologu da bi joj prepisao poseban tretman.
U međuvremenu, izbegavajte duge kupke, koristite ulja za kupanje i mažite je jednom do dva puta dnevno lipidnim balzamima
koji su prilagođeni atopičnoj koži, a koji se prodaju u apotekama, specijalno za bebe.
 
Kortikosteroidi u vidu kreme su najefikasniji tretman u borbi sa ekcemom. Kada se koristi pravilno i pod nadzorom lekara, 
ovaj tretman omogućava da se efikasno zaleči svaka akutna faza ekcema i da se poboljša kvalitet života dece i roditelja. 
Ne treba se plašiti ovih tretmana koji često,  bez razloga, imaju lošu reputaciju.
 
Ako vaša beba ili vaše dete nema suvu kožu ili atopijski dermatitis, može se kupati svake večeri. Pranje kose nije obavezno svakog  dana, ako se vaše dete nije oznojilo. 
U drugom slučaju, to jest, u slučaju atopične kože,  kupanje svakog drugog dana je dovoljno ( što omogućava da se ne ugrožava krhka kožna barijera ).
 
 
Lišajevi su suve i bele zone kože. Potrebno je na njih nanositi hidrantnu kremu, ali uprkos tome, zone koje su najviše bele, odnosno depigmentacija traje najčešće više meseci. One su znatno vidljivije posle leta. 
 
Što se tiče prevencije, ona se tiče dece " sa rizikom" tj. dece čiji bar jedan od roditelja ima atopiju. U tim slučajevima, znamo, npr, 
da je korisno izbegavanje kontakta sa mačkom u prvim nedeljama života. Što se samog lečenja tiče, aktivne faze ekcema moraju biti tretirane 
antiinflamatornim dermokortikosteroidima, što je ranije moguće. Uništena kožna barijera mora biti svakodnevno tretirana emolijensima .
 
Ne treba često umivati bebu. Jednom dnevno kod novorođenčeta, i jednom u 2  ili 3 dana kod odojčeta.
Novorođenče je beba do mesec dana starosti, a odojče je beba starija od mesec dana.
1)odgovarajuća higijena: sredstvo za kupanje bez sapuna, kratko kupanje  ili tuširanje mlakom vodom
2) antiinflamatorni  tretman  na ekcem  (najčešće dermokortikosteroidi) koje nam je prepisao pedijatar ili dermatolog, neizostavan tretman da bi se izbeglo pogoršanje stanja vašeg deteta, a koji mora biti upotrebljen u dovoljnoj količini i dovoljno dugo  po savetu vašeg lekara.
3) emolijens koji ćemo nanositi na celo telo najmanje jednom dnevno, i sa čijom se primenom mora nastaviti  nakon nestanka crvenih pečata, svakog dana da ne bi došlo do recidiva.
Pre nanošenja kreme, savetujem vam da koristite  proizvod za higijenu koji odgovara njegovoj suvoj koži, 
nastojte da kupka ne traje dugo i ne koristite pretoplu vodu, sušite mu kožu nežno i temeljno tapkanjem. Trebalo bi nanositi hidrantnu i obnavljajuću kremu, idealno dva puta dnevno . 
 
Za svakodnevnu higijenu koristite blage proizvode, bez sapuna. Kupke ne bi trebalo da sadrže penušave rastvore. 
Trebalo bi kupati dete kratko i svaki drugi ili treći dan. Svakodnevno korišćenje hidrantne kreme može biti korisno. 
Decu koja pate od atopije ne treba previše pokrivati jer suvoći ne prija toplota. Tokom noći je korisno koristiti duge pidžame. 
O svim ovim savetima, kao i dodatnom medicinskom tretmanu trebalo bi da popričate sa vašim dermatologom.
I na kraju, ne treba pribegavati dijetama bez konsultacije sa lekarom.
 
Treba koristiti kremu protiv pelenskog osipa ili kremu koja je specijalno  napravljena da štiti pelensku regiju. To crvenilo najćešće izbija u periodu dijareje. 
Ako crvenilo ne nestane nakon desetak dana, potrebno je da se obratite vašem farmaceutu ili dermatologu.
Najefikasniji preventivni tretman je da presvlačite često bebu da biste izbegli vlagu.
Treba izbegavati korišćenje pamučnih pelena koji zadržavaju vlagu.
 
Akutna faza ekcema je upala kože. Dakle, treba koristiti loklani antiniflamatorni tretman. Najefikasniji takav tretman je krema sa kortizonom.
Dužinu tretmana mora prepisati lekar. Jako je efikasan u lečenju  akutnih faza i nije opasan za dete, ako se pravilno koristi.