Bioderma Srbija | Problematična i dečja koža na suncu

Allez au contenu Allez à la navigation

Problematična i dečja koža na suncu

Mišljenje eksperta

Share
Toplo se preporučuje da se bebe mlađe od 18 meseci ne izlažu suncu. 
Ali kada je izlaganje neizbežno, treba koristiti  proizvod za sunčanje SPF 50 + koji je dovoljan za zaštitu od  UVA zraka. 
Pre navršene 3. godine savetuje se  korišćenje sredstva za sunčanje koja sadrže mineralne čestice (i ne sadrže hemijske supsance).
 
Deca imaju tanju kožu i krhkiju kožu od odraslih. Sa druge strane, dete će imati isti fototip, tj. tendenciju ka opekotinama ili tamnjenju tokom celog života.
Dete koje ima tendenciju da lako pocrni, lako će crneti celog života i obrnuto.
 
Kada se dete prekomerno znoji, na toplom vazduhu, možemo primetiti, posebno kod novorođenčeta, male crvene bubuljice, 
kojih je najviše na leđima. Ne postoji poseban tretman, jer one nestaju same jako brzo.  Treba otkriti dete i osvežavati vazduh koliko god je to moguće.
Nakon izlaganja suncu(bilo da je toplo ili ne), neka deca mogu imati pečate na nepokrivenim zonama. Može da se radi o fotodermozi (alergija na sunce ). 
Taj tip pečata može trajati nekoliko dana. Radi se o retkom oboljenju kod dece koje zahteva mišljenje stručnjaka.
 
Možete se izlagati suncu štiteći se u velikoj meri: Izbegavajte izlaganje u sredini dana i koristite spoljašnju fotozaštitu jakog koeficijenta ( SPF 50 + ). 
Neke laboratorije nude specifične proizvode za kuperoznu kožu, koji najčešće pored zaštitnog imaju i dekongestivno delovanje . 
Ne zaboravite da se stanje kuperoze pogoršava usled čestog izlaganja jakom suncu.
 
 
 
Da biste ga zaštitili od sunca , prva stvar je da izbegavate da ga izlažete suncu u sredini dana , između 12h i 16h . 
Za njega zaštita mora biti, najpre, u vidu odeće, poželjno pamučne (ekcem se pogoršava u kontaktu sa sintetičkom i odećom od vune) i 
ako morate da koristite spoljašnju fotozaštitu, koristite samo onu koja sadrži mineralne filtere, jer je jedino sa njima  smanjen rizik od pogoršanja ekcema.
 
Sunce je lažni prijatelja aknama, intenzivno izlaganje suncu tokom leta će izazvati ponovno pojavljivanje akni posle određenog vremena skrivanja 
(nekoliko nedelja ). Za to je odgovorna činjenica da izlaganje suncu zadebljava kožu, akne ne nestaju već "pobegnu " ispod kože . 
Ali se iznenada vraćaju nekoliko nedelja kasnije. Budite pažljivi, nastojte da se sistematski zaštitite od sunca koristeći kremu za zaštitu od sunca za masnu kožu. 
I ne bojte se, čak i sa visokim faktorom zaštite uspećete da pocrnite.