Dehidrirana koža

Dehidratacija kože se ispoljava gubitkom sjaja i nelagodnog osećaja sa manje ili više izraženim osećajem zatezanja: koža zateže, naročito nakon umivanja, a takođe se mogu uočiti i skvame.

Radi se o neuobičajenom i prolaznom stanju koje nije nužno vezano sa suvi tip kože. Dakle, masni tip kože može takođe imati ove periode dehidratacije .

Žena pije vodu
 • Voda, kao i vazduh, je nepohodna za život. 
 • Kod odrasle osobe voda čini 65 % ukupne težine. 
 • Tako da, osoba koja ima 70kg u sebi ima 49 litara vode od kojih se 15% nalazi u koži. 
 • Uloga vode ovde je od presudnog značaja. To je jedan pravi rezervoar sa kojeg drugi organi zahvataju vodu i tako se omogućava razmena sa okolinom. Voda se premešta iz dermisa ka površini natapajući različite slojeve. 
 • Taj odliv vode je nazvan "neosetni gubitak tečnosti". Prirodno obložen hidrolipidnim filmom na površini, rožnati sloj (površinski sloj epidermisa) sprečava isparavanje vode.
 • U slučaju narušavanja te barijere, neosetni gubitak vode se ubrzava čineći kožu suvom. Voda koja se nalazi u dermisu ne cirkuliše više do epidermisa, hidrolipidni film više nema svoju ulogu. 

Čitav niz faktora može biti uzrok dehidratacije:

Hladnoća
Spoljni faktori iz životne okoline kao što su hladnoća, zima, vetar, zagađenje, UV zraci...
Smoking
Eksterni fakori kao što su duvan i alkohol
Stress
Emocionalni faktori, stres ili umor
Pilule
Neki medicinski tretmani kao što su tretmani protiv akni ili tretmani protiv holesterola na primer.
Esencijalna ulja
Kozmetički proizvodi deterdženti, sredstva za skidanje boja, sredstva za sušenje.

Koža je izuzetno osetljiva na svaki gubitak vode zato je obdarena mehanizmom hidroregulacije. 


1) Kožna hidroregulacija 

Koža se sastoji od 70 % vode.Oko 75% se nalazi u dubini dermisa gde voda ima važnu ulogu u otpornosti kože.

Hidratacija epidermisa je rezultat učešća dva elementa:

 • statične vode 
 • i dinamične vode koja cirkuliše

Hidroregulacija omogućava ravnotežu ova dva vodena činoca i ona je jedini garant fizičkog integriteta i funkcionalnosti kože. Hidroregulacija čini da 3 glavna faktora intervenišu: prirodni faktori regulacije, lipidi iz rožnatog sloja i akvaporini.

Kapljice vode

2) Faktori hidroregulacije (prirodni faktor hidratacije)

su molekuli koji imaju sposobnost da  fiksiraju vodu u središte rožnatog sloja, za njih kažemo da su održavaoci vlažnosti. Najpoznatiji prirodni faktori regulacije su urea i mlečna kiselina.

Druge supstance koje se koriste u kozmetici a imaju ista svojstva su pre svega glicerin i ksilito

 

Uloga barijere kože i voda

Rožnati sloj čine ćelije čija jezgra više nisu učvršćena lipidima koji se nazivaju interkorneocitarni lipidi. Kvantitet i kvalitet tih lipida je neophodan za integritet rožnatog sloja i za njegovu ulogu barijere. Kada dođe do njihovog nedostatka ili uništavanja, povezanost među ćelijama više nije osigurana. To rezultira povećanjem fenomena znojenja, koje se takodje naziva neosetni gubitak tečnosti. To je trajno, lagano, ispravanje vode koje je prisutno u organizmu. Dobro hidirirana koža mora da ima sposobnost da sačuva svoju vodu, otuda važnost interkorneocitarnih lipida.

Čemu služe akvaporini ?

Akvaporini su unutrašnji kanali kojima voda putuje kroz epidermis. Ti proteini su proizvodi keratinocita (ćelija epidermisa) i čine deo njene membrane koja omogućava prolazak molekula vode. Ta cirkulacija je nepohodna koži. Zapravo epidermis nije prožet krvnim sudovima. Svi elementi koji su neophodni za život ćelije (mineralne soli, vitamini, nutritivni elementi) koji su dopremljeni krvlju do dermisa dolaze do skupa površinskih slojeva zahvaljujući akvaporinima. Bez njih epidermis ne bi mogao da se hrani.

 

Kako razlikovati dehidriranu od suve kože?

Dehidrirana koža je jedno prolazno stanje koje se povlači uz odgovorajuću negu. 

Radi se o promeni površinskog sloja epidermisa kome nedostaje voda. Taj nedostatak vode remeti ulogu barijere kože i prouzrokuje nelagodnost.

Za razliku od dehidrirane kože, suva ili veoma suva koža je trajno stanje, koje definiše jedan poseban tip kože kome istovremeno nedostaju i voda i lipidi. Da biste saznali više o suvoj i veoma suvoj koži kliknite ovde. 

 

Na koga se ovo može odnositi?

Svi tipovi kože mogu biti ugroženi ovim problemom dehidratacije u odredjenim uslovima i određenim godišnjim dobima.

Dermatolog će proveriti vaš tip kože i pomoći će vam da utvrdite potencijalne uzroke dehidratacije: promena radnog mesta, kupanje u bazenu, sapun ili previše agresivan gel za tuširanje, skorija bolest, upotreba nekih lekova (protiv holesterola).  

Ako se utvrdi da postoji odgovoran faktor, treba ga eliminisati najbrže moguće.

Doktor sa pacijentom - propisivanje leka
 • Iako je dehidratacija kože vezana za loše zadržavanje vode u koži, treba svakako nastojati da dnevni unos vode bude najmanje 1,5 l (osim ako dr ne kaže suprotno).
 • Pokušajte da održavate što čistiji vazduh u prostorijama u kojima boravite, izbegavajte pregrejane ili klimatizovane prostorije koje ubrzavaju isparavanje. U svakom slučaju  treba birati proizvode za ličnu higijenu koji nisu agresivni za kožu: proizvode za ličnu higijenu bez deterdženata, a ako ima potrebe ekstra bogate i rehidrirajuće proizvode (u odnosu na zonu i na stepen suvoće u obliku mleka, kreme, balzama, pomade, ulja).
 • Sve ovo u cilju smanjenja isparenja vode i održavanja dovoljne količine vode u epidermisu kao i vraćanje u ravnotežu već narušenu kožnu barijeru.

 

Žena se bavi sportom

Za telo, kao i za lice, koristite proizvode sa prilagođenom ph vrednošću, bez površinsko aktivnih supstanci koje su agresivne za kožu. To su proizvodi tipa sapun bez sapuna, sindete ili ekstra bogate balzame za kupanje. 

Žena se umiva vodom

Dva puta dnevno, posle umivanja, ne zaboravite da nanesete sistematično i delikatno hidrirajuće sredstvo i emolijens da biste popravili barijeru kože i smanjili osećaj zatezanja.

Zaštitite se od velike hladnoće i ne izlažite se UV zracima. Nastojte da dobro hidrirate vašu kožu posle bazena da biste ograničili isušujući efekat hlora.

Bioderma - žena nanosi kremu na lice

 • Micelarna voda

  Dehidrirana osetljiva koža

  Aquagenium™ patent

  Hydrabio H2O

  Dermatološka micelarna voda: čisti, uklanja šminku, hidrira

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

 • Svakodnevna nega

  Dehidrirana osetljiva koža

  Aquagenium™ patent

  Hydrabio Sérum

  Serum koji podstiče prirodne mehanizme hidratacije kože

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

 • BIODERMA slika proizvoda, Hydrabio Gel-creme 40ml, hidratntna lagana gel-krema
 • Svakodnevna nega

  Dehidrirana osetljiva koža Normalna do kombinovana koža

  Aquagenium™ patent

  Hydrabio Gel-Crème

  Lagana krema za hidrataciju i blistavost

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

 • BIODERMA slika proizvoda, Hydrabio Creme 50ml, hidratntna krema
 • Svakodnevna nega

  Dehidrirana osetljiva koža Suva do veoma suva osetljiva koža

  Aquagenium™ patent

  Hydrabio Crème

  Bogata krema koja hidrira i podstiče blistavost kože

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri