Specifične karakteristike muške kože

Zahvaljujući muškim hormonima, pre svega testosterone, muška koža je deblja i čvršća od ženske. Što se tiče same structure kože, muškarci imaju više lojnih žlezda i više pora, što uzrokuje veću produkciju sebuma, čak dva puta više nego kod žena. Zbog toga ne čudi što su oni toliko zabrinuti svojom masnom kožom. Šta više, njihove pore su generalno vidljivije na koži, iako su delimično prikrivine dlakama na njihovom licu.

Način na koji se masna koža menja tokom vremena je takođe drugačije za muškarce. Za muškarce, smanjenje lučenja sebuma počinje polako i postepeno između 35. i 40. godine života. Oni ne iskuse nagli i drastičan pad kao žene kada dođu do menopauze.

Faktori koji pogoršavaju stanje masne kože

Način života ima značajan uticaj na produkciju sebuma i može lako da ga naruši i učini simptome gorim.

Food

Ishrana bazirana na šećerima podstiče produkciju sebuma. Još jedan factor zašto muškarce češće pogađa masna koža je i taj što oni manje vode računa o unosu ugljenih hidrata od žena. Mlečni proizvodi takođe mogu imati uticaj.

Sun

Toplota takođe stimuliše produkciju sebuma jer povećava temperature kože, dovodeći do vrhunca u produkciji sebuma u letnjim mesecima. Sa druge strane, tokom zime, zbog vremenskih prilika može doći do pojačane dehidratacije kože i tada ona zahteva posebnu negu. Čim koža počne da “zateže”, trebalo bi joj pružiti bogatiju hranljivu negu.

sport

Vežbanje i fizička aktivnost imaju dinamički efekat na procese u koži, jer se kroz znoj izbacuju toksini iz organizma kao i višak sebuma. Treba biti oprezan sa suplementima (whey protein ili proteini iz mleka) jer oni mogu uticati na hiperseboreju.

Često se dešava da muškarci sa masnom kožom tretiraju agresivno svoju kožu, kako bi isušili masne delove. Suprotno tome, masnu kožu treba tretirati nežno i sa poštovanjem. Svakodnevna higijena je veoma bitna, kako uveče tako i ujutru, kako bi se kontrolisalo lučenje sebuma.

Bitno je da proizvodi ne sadrže alkohol, ne iritirati kožu previše grubim pilinzima i adekvatno je hidrirati. Da, masnoj koži je takođe potrebna voda! Ukoliko ne koristite ništa za hidrataciju jer je vaša koža previše sjajna pravite veliku grešku. Koji god proizvod da koristite, pobrinite se da formulacija sadrži sve što je potrebno potrebama vađe kože, a bez pogoršavanja sjaja. Idealno, vaša nega bi trebalo da ima matirajući efekat.

I na kraju, nežna eksfolijacija nekoliko puta nedeljno će smanjiti rizik od nastanka fleka, nešto što nikako ne treba da izostavimo kada govorimo o masnoj koži.

Vaša koža - Muškarac se umiva