Bioderma Srbija | Kosa i koža glave

Allez au contenu Allez à la navigation

Kosa i koža glave

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share

Da bismo sačuvali dobro zdravlje kose, treba najpre voditi računa o koži glave. Upravo tu se ćelije razmnožavaju zahvaljujući neophodnim elementima ( kiseonik, nutritivne supstance i mineralne soli ). Higijena i nega kože glave i kose mora da bude prilagođena u zavisnosti od eventualnih problema, kao što je svrab, iritacja, opadanje kose, masna, suva, tanka kosa.

Rezime
 1. Kako raste kosa?
 2. Koji su česti poremećaji kože glave?
 3. Kako osigurati dobru higijenu kose?
 4. Kako prepoznati prekomerno opadnaje kose?
 5. Zašto nam se kosa masti?

Kako raste kosa?

Mi imamo između 100 000 i 150 000 dlaka usađenih u koži glave. Taj broj ide i do 200 000 kod riđokosih. Svaka dlaka se sastoji od korena ili bulbe dlake i od stabla dlake, to jest same vlasi kose. Najznačanije komponente kose su keratin i melanin, pigment koji joj daje prirodnu boju. Rast kose se vezuje za umnožavanje ćelija u bulbi. Te ćelije rastu na gore, formirajući stablo dlake. Zato je jako važno da koža glave, drugačije rečeno podloga u kojoj je usađena bulba kose, bude zdrava i da sadrži nutritivne elemente neophodne za život kose. Postoje 3 uzastopne faze u životu kose: 
1. Anagena faza, period rasta dlake koji traje od 3 do 7 godina, otprilike oko 2mm nedeljno. Iz korena izlazi stablo od keratina, tj vidljiva kosa
2. Katagena faza, kratak period od 1 do 2 nedelje, kada kosa prestaje da raste i umire
3.Telogena faza, koja traje otprilike 3 meseca, period u kome mrtva kosa ostaje fiksirana za kožu glave, pre nego što otpadne. To je vreme za koje ćelije ponovo silaze do korena i započinju novi životni ciklus. Svaka bulba proizvede između 20 i 25 stabala za svoj životni vek.

Koji su česti poremećaji kože glave?

Iako posledice mogu biti vidljive na kosi, svi procesi se odvijaju na nivou kože glave.
 • lziritirana koža glave:

Mnoge osobe se žale na peckanje, svrab, osećaj nelagodnosti ili toplote i eventualno crvenilo. Faktori koji mogu da izazovu ovakvu rekaciju su toplota, hladnoća, zagađenje, emotivne promene, suv ili vlažan vazduh, voda i šamponi. Iritacija kože glave je rezultat kožne neuravnoteženosti, koja je povezana sa nizom psiholoških promena. Stres, kao i korišćenje klasičnog šampona koji sadrži iritirajuće sastojke (tenzioaktivni deterdženti i ostali sastojci koji se potencijalno loše podnose ) su često inicijatori poremećaja koji narušava ravnotežu hidrolipidnog filma i stabilnost kožne barijere. Rezultat toga je da voda isparava lakše, koža se isušuje i propušta iritirajuće činioce, koji će biti uzrok kliničkih znakova iritacije, svraba, nelagodnosti, zatezanja.

 • Masna kosa:

Ona je teška, bez volumena i opšti utisak je da je sjajna, posebno pri korenu. U korenu toga je seboreja, čiji  uzroci mogu da budu različiti. Prekomerni sebum se sakuplja na korenu koji ima " uljani " izgled. Teška i  ravna, ova kosa se deli na pramenove i često deluje prljavo, jer sebum zarobljava prašinu iz vazduha, koja lako prijanja za kosu.

 • Suva kosa: 
Ovo je suprotna situacija. Kosa je suva, krhka i lomljiva, sa ispucalim krajevima, zamršena i teška za češljanje. Suva kosa nastaje zbog suve kože glave. Uzrok tome može biti urođena suvoća, kod osoba čije žlezde prirodno luče malo sebuma, ili stečena suvoća, kada je suvoća uzrokovana uticajem spoljašnjih faktora :sunce, vetar, zagađenje, morska ili voda iz bazena, ćešljanje, jaki tretmani ispravljanja kose, farbanja i kovrdžanja kose. U svim ovim slučajevima, kožna barijera nema više zaštitnu ulogu, ubrzava se gubitak vode i kosa postaje suva, lomljiva i gruba. Nedovoljno hidrirana, ova kosa se lako elektriše i teška je za češljanje.

Kako osigurati dobru higijenu kose?

U svakom slučaju, treba nežno prati kosu bez skidanja hidrolipidnog sloja, da bi se očuvala fiziologija korena kose. Samo šampon  bez deterdženta može da osigura biološku ravnotežu kose, to jest šampon koji ne sadrži surfaktante koji su previše agresivni. Zbog velike zagađenosti, nošenja kape, intzenzivnog bavljenja sportom moramo svakodnevno da peremo kosu. Od presudnog je značaja, u tom slučaju, da izaberemo šampon koji ne sadrži deterdžent. Treba, takođe, znati da neki medicinski šamponi ne sadrže deterdžent.

Kako prepoznati prekomerno opadnaje kose?

Gubitak kose do 100 dlaka dnevno je sasvim normalna pojava, jer odgovara prirodnom toku ciklusa kose. Ako je gubitak veći od toga, treba se posvetiti njenom stanju. Ako nije poreklom genetski ( ćelavost ), prekomeran gubitka kose je često u vezi sa : 
 • Prolaznom situacijom: stres, umor, trudnoća ( posle porođaja ), promena godišnjeg doba (naročito preko jeseni ) nutritivni nedostaci ( pre svega gvožđe, silicijum, vitamini grupe B, cink, esencijalne masne kiseline, sumporna aminokiselina, oligominerali ), oporavak od bolesti, hormonski problemi. 
 • Spoljašnji  agresivni faktori fizičke prirode  (profesije sa kacigama ), hemija ( zagađenje, česta farbanja i uvijanja kose, previše topao vazduh iz fena za kosu, agresivni kozmetički proizvodi naročito za masnu kožu), infekcije ( mikoze ) ili paraziti ( vaške ).  
Svi ovi faktori neizostavno imaju uticaj na kosu. Osim opadanja, kosa može postati lomljiva, umrtvljena i umorna ili masna i tanka.
Korišćenje nutritivnih suplemeneta može imati povoljan uticaj. Da bi stimulisali, ojačali i progustili kosu, ti suplementi moraju sadržati nutritivne elemente koji podstiču stvaranje kvalitetnog keratina, sprečavaju seboreju i povoljno utiču na rast nove kose. Ti isti suplementi, ako su obogaćeni magnezijumom, mogu biti od pomoći u borbi protiv stresa koji je odgovoran za opadanje kose. 
Ako se suočavate sa opadanjem kose koje je značajno i dugo traje, trebalo bi da se obratite dermatologu. 
 
 
 

Zašto nam se kosa masti?

Uzrok nastanka masne kose je pre svega povećano lučenje sebuma, iz lojnih žlezda, u predelu kože glave. Ali, nije ovaj fenomen, poznat i kao hiperseboreja jedino odgovoran za pojavu masne kose. Ona može biti posledica:
 • Kvalitativne promene sebuma koji postaje tečniji i kreće se lakše i brže ka stablu dlake.
 • Stvaranja kalcijumovih soli, koje nastaje iz kontakta sebuma i kalcijuma, koji je prisutan u vodi sa slavine, u trenutku pranja. Zbog ovih soli kosa je teža i ima masni izgled.
Treba napomenuti da prečesta pranja kose šamponima sa velikom količiniom deterdženata mogu da izazovu rekativnu hiperseboreju. Zapravo, u odsustvu sebuma, usled agresivnog pranja lojne žlezde  mogu da se "zanesu" i da počnu prekomerno da se izlučuju, čineći tako kosu i kožu glave još masnijom.