Bioderma Srbija | Osetljiva do netolerantna koža

Allez au contenu Allez à la navigation

Osetljiva do netolerantna koža

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share

Osobe sa osetljivom kožom osećaju neprijatne simptome u predelu lica, koji mogu, a ne moraju biti praćeni eritemom (crvenilom). Ti simptomi mogu biti peckanje , osećaj zatezanja, osećaj toplote, čak i osećaj gorenja, a malo ređe i jak svrab . Jako često, ove osobe podnose jako malo kozmetičkih  prozvoda za lice .

Rezime
  1. Kako prepoznati osetljivu i netolerantnu kožu?
  2. Odakle dolazi osetljivost kože?
  3. Koga pogađa osetljiva koža?

Kako prepoznati osetljivu i netolerantnu kožu?

Osetljiva i netolerantna koža reaguje više od normalne kože, ona je hiperreaktivna.  Ovaj tip kože kao simptome ima peckanje, "gorenje" , žmarce,  kao i svrab ( ređe ) , i oni se najčešće javljaju  naizmenično. Ponekad praćen crvenilom , osećaj nelagodnosti se pogoršava na reakciju stimulansa različite prirode , koji u normalnim oklonostima , ne bi izazvali reakciju.
 
Faktori rizika mogu da budu : 
  • Fizički : UV zračenje, toplota, hladnoća,vetar,promene temperature, trenje
  • Hemisjki : kozmetika, sapuni,voda, brijanje kod muškaraca. 
  • Psihološki : stres , osećanja 
  • Hormonski : menstrualni ciklus
  • Untrasnji faktori : začinjena hrana 
Osetljiva i netoleranta koža reaguje, dakle, na stimulanse koji su bez posledica za ostale tipove kože. Ova preosetljivost kože za posledicu ima smanjen prag tolerancije . Što je koža osetljivija, to je njen prag tolerancije niži. U slučaju osetljive kože, reaktivnost se ispoljava prolazno, u određenim trenucima. U slučaju netolerantne kož, rekativnost je uvek ili gotovo uvek prisutna sa pragom tolerancije koji je konstanto blizu nule.
 

Odakle dolazi osetljivost kože?

Dva glavna činioca su odgovorna za pad praga tolerancije i za povećanu osetljivost.
Najpre, dešava se promena u zaštitnoj funkciji epidermisa  osetljive i netolerantne kože.Taj fenomen pogoduje dehidrataciji kože, a noročito prodoru potencijalno iritirajućih agenasa. 
Čini se takodje da osetljiva koža luči višak određenih neurotransmitera putem površinskih nervnih završetaka i proinflamatornim citokinima ( supstance koje izlučuju ćelije kože ). Ta izuzetno velika sekrecija je u korenu neprijatnih osećaja koje doživljava pogođena osoba. Osetljivu i i netolerantnu kožu karakteriše takodje prekomerna proizvodnja slobodnih radikala.

Koga pogađa osetljiva koža?

Fenomen osetljive kože je čest s obzirom da pogađa jednu trećinu odraslog stanovništva . Žene ( 60 %) su više pogođene od muškaraca ( 40 %). Neke kože su genetski osetljivije
od drugih, naročito svetla koža, ali boja kože ne ukazuje nikako na njenu osetljivost. Učestalost ove nelagode ipak ima tendenciju pada sa godinama.
Osetljiva koža može da ispolji neku od kliničkih simptoma oboljenja lica npr: rozacea , ekcem , seboroični dermatitis.
Odsustvo obazrivosti spram klasičnih rizičnih faktora ide na ruku pojavljivanju i rastu ovog fenomena.
Osobe sa osetljivom kožom osećaju manifestacije ovog stanja i  na psihološki život, jer to znači da jednostavni životni trenuci mogu biti narušeni zbog ovakvih reakcija kože. Nega drugih tipova kožnih bolesti je takođe kompleksna jer se neki lokalni tretmani loše podnose.