Slika kože - Koža za crvenilom i vidljivim kapilarima

Crvenilo i vidljivi kapilari, sve te promene na koži su uzrokovane anomalijom krvnog sistema lica koji ne funkcioniše normalno. Crvenilo, praćeno ili ne osećajem toplote je prolazno, ali može i duže da traje.

Odredjeni faktori se smatraju otežavajućim:

 • Nagle promene temperature 
 • Konzumiranje toplih i začinjenih jela, alkohola 

Rozacea i kuperoza , koji je jedan oblik rozacee, su najčešće odgovorne za fenomen crvenila i vidljivih  krvnih sudova ali one nisu jedini uzroci. Kod nekih dermatoloških bolesti takođe su ispoljeni prošireni krvni sudovi, slično kuperozi, neki tipovi crvenila u licu mogu da odgovaraju oboljenjima koje tek treba ispitati, odredjeni lekovi mogu podstaći pojavu proširenih krvnih sudova na licu ili ih pogoršati .U slučaju sumnje, opravdano je potražiti savet dermatologa .

Kuporeza je proširenje malih površinskih kapilara na koži koji su smešteni na spoljašnjem dermisu. Medicinski termin koji odgovara ovom proširenju krvnih sudova je teleangiektazija.

Mreža površinskih krvnih sudova iscrtava kožu kapilarima, a sačinjena je od linearnih crvenkastih brazdi na licu. Neki parametri te mreže mogu da variraju zavisno od osobe do osobe i njihovog tipa kože, starosti procesa, temperature ili promena temperature , unutrašnje ili spoljašnje. 

Krvni sudovi mogu biti manji ili veći, boje koja idu od jarko crvene do ljubičaste , pa čak i plavičaste . Mesto na kojima se javlja je promenljivo, ali najčešće relativno simetrično. Ponekad su zahvaćene samo nozdrve, ali i jagodice su osetljiva  zona i obrazi uopšte . Međutim, celo lice može biti zahvaćeno.

Kada je teško golim okom izdvojiti drvo teleangiektazije i ako crvenilo dominira, tada govorimo o eritrozi. Logično, prihvaćen termin za stanje između ova dva je eritrokuperoza.

Vaša koža - žena se gleda u ogledalu

Ponekad možemo uočiti u okviru kuperoze prisustvo tzv pauk angioma: radi se o vaskularnoj formaciji u obliku zvezde centrirane oko crvene tačke koje ja manje više u istoj ravni.

U većini slučajeva, kuperoza ne odgovara nijednom drugom neispitanom oboljenju, njena pojava je spora i progresivna. Ona predstavlja jedan oblik rozacee. Pojavi kuperoze može da prethodi crvenilo u licu. Druge kožne promene rozacee su eritroza i eventualno crvene papule (male bubuljice) pa čak i gnojnice. 

Vaša koža - Žena sa vetrom u kosi
 • Spoljni klimatski uslovi igraju značajnu ulogu, jer izlaganje nevremenu, suncu i spoljnim promenama tempertaure zbog profesije ili nekog određenog hobija može da utiče na pojavu kupeorze.
 • Konzumiranje alkohola nije uzrok ni kuperoze ni rozacee.

KO MOŽE BITI POGOĐEN KUPEROZOM?

Osobe sa svetlom i delikatnom kožom su podložnije kuperozi.

 

KOJI SU SIMPTOMI ROZACEE?

Rozacea je česta kožna bolest koja pogadja jedino predeo lica : naročito nos, obraze, čelo i bradu. Oči mogu biti zahvaćene ( očna rozacea ) ali to je ređi slučaj.  Nikako se ne radi o aknama , uostalom  termin akna rozacea koji se ponekad koristi polako nestaje iz upotrebe . Ova uočljiva kožna bolest se često loše psihološki podnosi zbog estetskih predrasuda i česte zabune i poređenja sa znakovima hroničnog alkoholizma.

 

 3 različita oblika, 3 tipa simptoma 

Korak 1

1/ Vaskularni oblik : eritroza i kuperoza 

Ispoljava se prisustvom crvenila u predelu lica, praćenim ili ne kuperozom ( mali prošireni kapilari na obrazima  i nosu koji se zovu teleangiektazija). Na tim crvenim poljima, mogu se naizmenično pojavljivati vazo-motorni izlivi tj. crvenilo ili drugačije rečeno nagli priliv krvi u predelu lica, koje se brzo povlači. 

Korak 2

2/ Bubuljičasto-gnojni oblik 

Ovde je eritroza udružena sa bubuljicama koje liče na lezije akni ( crvene bubuljice i male gnojnice, ali bez komedona ) uvek prisutne isključivo na licu i pojavljuju se naglo.

  Step 3

  3/ Hipertrofični oblik 

  Za ovaj oblik je karakterističan veliki izobličen nos, mnogo je ređi i praktično ugrožava samo muškarce.  Nazvan rinofima kada je zahvaćen predeo nosa, nema nikakave veze sa konzumiranjem alkohola nasuprot onome što bismo po izgledu mogli zaključiti. Skup simptoma doprinosi osećaju nelagodnosti i pogoršanju kvaliteta života.

  KOJI SU UZROCI ROZACEE?

   Adult
   Genetski faktori žene svetle puti iz Severne Evrope su posebno ugrožene;
   Sunce
   Faktori iz spoljne sredine izlaganje utraljubičastim zracima, promene temperature ( osobe koje se bave određenim zanimanjima su sbog toga izloženije )
   Stres
   Konzumiranje nadražujućih proizvoda ( alkohol, začini) imaju značajnu ulogu u pojavi rozacee;
   Delovi tela
   Nepravilnost u funkcionisanju facijalnih vena može biti u korenu pojavljivanja naglog crvenila;
   Imunitet
   Mali parazit demodex folikulorum koji je prisutan u koži izgleda da igra važnu ulogu . Mogao bi da prouzrokuje zapaljensku reakciju.

   KO MOZE BITI POGOĐEN ROZACEOM?

   Žene su tri puta više pogođene rozaceom od muškaraca, a  i osobe sa svetlom kožom su podložnije.

   Simptomi se pojavljuju često oko 30. godine , ali se kao osetljivo doba navodi period do 50. godine.

   Često se rozacea povezuje sa osetljivom kožom .

   DIJAGNOZA

   Obratite se dermatologu kako bi vam on potvrdio dijagnozu i ukazao na to da li patite od kuperoze , rozacee ili nekog drugog oboljenja.

   Doktor sa pacijentom u ordinaciji

   Preventivan tretman se sastoji u tome da ograničite faktore koji mogu biti pokretači reakcije : promene temperature, izloženost UV zračenju, topli napici, začinjena jela, kafa. Alkohol nije faktor rizika ali njegova prekomerena upotreba može da naglasi simptome.

   Bioderma - Žena se rukom štiti od sunca

   Lekar može prepisati određeni medicisnki tretman.

   • Lokalno: metronidazol u obliku gela, kreme ili magistralnog rastvora.
   • Oralno: antibiotici ( tetraciklini ) u trajanju do 3 meseca, u slučaju bubuljično-gnojne ili očne rozacee.

   Rozacea se ne smatra izlečivom ovim tretmanima jer se vraća naglo i trebalo bi održavati kontinuiranu lokalnu negu.

   Crvenilo je teško za lečenje i tretmani laserom su posebno interesantni: pulsni laser sa bojom, laseri, ND Yag KTP .

   Woman taking medication

   Tretman izbora za kuperozu je laser. Ova tehnika je dubinski promenila rešavanje ovog problema. Više tipova lasera je namenjeno za rešavanje vaskularnih problema, tj imaju za spečifican cilj tretman krvnih sudova i hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Laser KTP koji radi specilajno na stablu kuperoze , laser ND Yag , pulsni laser sa  bojom koji takodje pomaže u slučaju eritroze i pauko anigioma.

    

   Woman having skin therapy

   Dermo-kozmetička nega je korisna za sve kožne oblike rozacee i kuperoze. Sredstva moraju biti hidrirajuća, umirujuća, da propuštaju vazduh i vodu ( neokluzivna ) namenjena osetljivoj koži, a idelano je da imaju svojstva zaštite na nivou krvnih sudova. Poželjno će biti da koristite odgovarajuće proizvode za čišćenje, ograničavajući kontakt sa vodom sa česme. Zaštita od sunca je takodje preporučena. U nekim slučajevima , kreme koje omogućavaju prekrivanje crvenila mogu biti jako korisne ( sadrže zeleni pigment koji neutrališe crvenilo).

    

   Bioderma - žena nanosi kremu na lice

  • BIODERMA slika proizvoda, Sensibio AR 40ml, tretman protiv crvenila kože
  • Svakodnevna nega

   Osetljiva koža sklona crvenilu

   Rosactiv™ patent

   Sensibio AR

   Dugotrajna nega protiv crvenila. Trenutno umiruje.

   Za koga?

   Odrasli, Tinejdžeri

  • BIODERMA slika proizvoda, Sensibio AR 40ml, tretman protiv crvenila kože
  • Svakodnevna nega

   Osetljiva koža sklona crvenilu

   Rosactiv™ patent

   Sensibio AR

   Dugotrajna nega protiv crvenila. Trenutno umiruje.

   Za koga?

   Odrasli, Tinejdžeri

  • BIODERMA slika proizvoda, Sensibio AR BB cream 40ml, tonirana krema protiv crvenila
  • Svakodnevna nega

   Osetljiva koža sklona crvenilu

   Rosactiv™ patent

   Sensibio AR BB Cream

   Tretman protiv crvenila. Koža je zaštićena, a ten ujednačen

   Za koga?

   Odrasli, Tinejdžeri

  • Specifična fotozaštita

   Osetljiva koža sklona crvenilu

   Cellular bioprotection™ patent

   Photoderm AR SPF 50+

   Objedinjena veoma visoka fotozaštita protiv crvenila

   Za koga?

   Odrasli, Tinejdžeri