Sensitive or Intolerant Skin

Osetljiva i netolerantna koža reaguje više od normalne kože, ona je hiperreaktivna. Ovaj tip kože kao simptome ima peckanje, "gorenje", žmarce, kao i svrab (ređe), mada se oni najčešće javljaju naizmenično. Ponekad praćen crvenilom, osećaj nelagodnosti se pogoršava na reakciju stimulansa različite prirode, koji u normalnim oklonostima ne bi izazvali reakciju.

 

Faktori rizika mogu da budu : 

Sun
Fizički UV zračenje, toplota, hladnoća, vetar, promene temperature, trenje
Pills
Hemisjki kozmetika, sapuni,voda, brijanje kod muškaraca.
Stress
Psihološki stres , osećanja
Calendar
Hormonski menstrualni ciklus
Food
Untrasnji faktori začinjena hrana

Osetljiva i netoleranta koža reaguje dakle, na stimulanse koji su bez posledica za ostale tipove kože. Ova preosetljivost kože za posledicu ima smanjen prag tolerancije. Što je koža osetljivija, to je njen prag tolerancije niži. U slučaju osetljive kože, reaktivnost se ispoljava prolazno, u određenim trenucima.

U slučaju netolerantne kože, rekativnost je uvek ili gotovo uvek prisutna sa pragom tolerancije koji je konstanto blizu nule.

Your Skin - Sensibio

Dva glavna činioca su odgovorna za pad praga tolerancije i za povećanu osetljivost.

  1. Najpre, dešava se promena u zaštitnoj funkciji epidermisa osetljive i netolerantne kože. Taj fenomen pogoduje dehidrataciji kože, a naročito prodoru potencijalno iritirajućih agenasa.
  2. Čini se takodje da osetljiva koža luči višak određenih neurotransmitera putem površinskih nervnih završetaka i proinflamatornim citokinima (supstance koje izlučuju ćelije kože). Ta izuzetno velika sekrecija je u korenu neprijatnih osećaja koje doživljava pogođena osoba.

Mother and daughter sitting and together

Fenomen osetljive kože je čest s obzirom da pogađa jednu trećinu odraslog stanovništva.

Žene (60 %) su više pogođene od muškaraca (40 %). Neke kože su genetski osetljivije od drugih, naročito svetla koža, ali boja kože ne ukazuje nikako na njenu osetljivost. Učestalost ove nelagode ipak ima tendenciju pada sa godinama.


Osetljiva koža može da ispolji neku od kliničkih simptoma oboljenja lica npr: rozacea, ekcem, seboroični dermatitis.
 

Woman looking at her skin in the mirror

Osobe sa osetljivom kožom osećaju manifestacije ovog stanja i  na psihološki život, jer to znači da jednostavni životni trenuci mogu biti narušeni zbog ovakvih reakcija kože. Nega drugih tipova kožnih bolesti je takođe kompleksna jer se neki lokalni tretmani loše podnose.

Obratite se vašem dermatologu kako bi on dijagnostikovao faktore koji pokreću ili pogoršavaju reakciju kože i kako bi vam dao odgovarajuće savete.

Doktor će vas pregledati kako bi eliminisao mogućnost da su rozacea, ekcem ili seboroični dermatitis u korenu preosetljivosti kože, a ta oboljenja zahtevaju specifičnu negu.

dermatologist skin consultation

Treba maksimalno ograničiti izvore agresije na kožu:

  • Izlaganje hladnoći
  • Iritirajuće proizvode ili izuzetno jaku kozmetiku (agresivna sredstva za čišćenje, piling, neadekvatne kreme...)
  • Kod muškaraca, brijanje zahteva odgovarajuće proizvode i dovoljno vremena (kontakt dlaka sa mlakom vodom minimum 3 minuta da bi one omekšale);
  • Štetni efekti sunca na kožu koji povećavaju njenu osetljivost koje treba umanjiti dobrim proizvodom za zaštitu od sunca.
Cold - Smiling Woman

Umivajte lice umirujućim higijenskim proizvodom izuzetno visoke tolerancije, po mogućstvu bez ispiranja, bez parfema, bez konzervansa.

Sušite vaše lice sa mnogo pažnje, bez trljanja, blago tapkajući.

Woman cleaning her face

Nanosite nežno jednom do dva puta dnevno proizvode visoke tolerancije (bez parfema, bez konzervansa) u borbi protiv zapaljenske reakcije.

Šminka treba da bude ograničena i izabrana oprezno.

Bioderma - žena nanosi kremu na lice

Sensibio H2O 100ml, micelarna voda za osetljivu kožu - BIODERMA

Micelarna voda

Osetljiva koža Normalna koža

Micelarna tehnologija

Sensibio H2O

Micelarna voda za čišćenje i uklanjanje šminke koja poštuje tanku i osetljivu kožu.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri

Čistač koji se ispira

Osetljiva koža

D.A.F. Patent

Sensibio Gel moussant

Umirujući micelarni penasti gel za čišćenje osetljive kože koji podstiče prirodne mehanizme hidratacije kože.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri