Svakog dana, u zavisosti od vaših svakodnevnih aktivnosti, koža se prlja, zbog znoja, nečistoća… Čišćenje kože je stoga neophodno da biste uklonili ove nečistoće koje mogu da je iritiraju.

znoj

Znoj

Na znoj obično ne obraćamo pažnju, osim kada se bavimo sportom ili kada je napolju mnogo toplo. Sastavljen od vode i mineralnih soli, ima pH između 4 i 7 i može da isuši i iritira kožu1. Čišćenje kože sredstvom bez sapuna će sprečiti brojne komplikacije kože.

"Čišćenje kože je neophodno za osobe sa suvom, atopičnom i kožom sa osipom jer znoj može izazvati svrab ili peckanje, pa čak i akutne faze ekcema" - dr Jean-Benoît Montfort, Francuska

nečistoće

Nečistoće i bakterijsko mikrookruženje

Koža je prirodno pokrivena nečistoćama, prašinom i bakterijama. Većina ovih bakterija su korisne bakterije, ali neke od njih su i patogene. Oslabljena kožna barijera suve i atopične kože može lako da propusti ove bakterije. Ovo stanje se pogoršava kada se lezije na koži upale. Problem se može izbeći nežnim čišćenjem kože. Bolje sprečiti nego lečiti!

 • expert - JB Monfort
  Dr Jean-Benoît Montfort, Dermatologist.

  «Oštećena kožna barijera ima lezije koje predstavljaju otvorena vrata za prodor bakterija i virusa. Bitno je eliminisati ove patogene kako bi se sprečila infekcija2,3»

  Dr Jean-Benoît Montfort, Dermatologist.

2. Kako izabrati odgovarajuće sredstvo za higijenu?

Prilikom pranja suve i atopične kože, bitno je da vodite računa da je ne isušite. Ali nisu svi čistači isti. Neki čistači imaju komponente koji mogu da ugroze fiziologiju kože. Mogućnost da identifikuje čestice koje mogu da naškode koži je prednost nežnih sredstva za čišćenje koji ne pogoršavaju svrab suve kože.

Intervju sa Nathalie Guittet, Formulation Manager u laboratoriji BIODERMA

Dermatološki čistači formulisani za suvu i atopičnu kožu, garantuju stepen zaštite zahvaljujući nekoliko kriterijuma.

Optimalna formulacija treba da:

Poštuje fiziološki nivo pH: suprotno tradicionalnim sapunima, ovi čistači poštuju fiziologiju kože i izbegavaju skidanje lipida

Sadrži pročišćavajuće agense kao na primer surfaktante koji privlače prljavštinu i lako se ispiraju te ne iritiraju i ne isušuju kožu

✓ Bude obogaćena sastojcima kao što su polioli, ulja i agensi za popunjavanje lipida kako bi nadoknadila koži lipide.

laboratory NAOS
 • expert - N Guittet
  Nathalie Guittet, Formulation Manager - Laboratoires BIODERMA.

  “U našoj laboratoriji, drugi kriterijumi su takođe bitni kako bismo garantovali bezbednost naših proizvoda. Sastojci se biraju prema bliskosti sa kožom i mogućnosti da poštuju njen prirodni balans. Svi sastojci su pažljivo i rigorozno izabrani kako bi se obezbedila toksikološka, regulatorna, tehnička i sledljiva sigurnost.

  Odabrani sastojci se zatim dodaju formulacijama u pravim dozama, odnosno dozama koje mogu da garantuju efikasnost čišćenja i ispiranje uz maksimalnu toleranciju.

  Na posletku, senzorna svojstva proizvoda su esencijalna: proizvod treba da bude prijatan za korišćenje (miris i tekstura).»

  Nathalie Guittet, Formulation Manager - Laboratoires BIODERMA.

cveće

U moru proizvoda za higijenu možete pronaći « nežne » proizvode koji zapravo mogu da iritiraju vašu oslabljenu kožu. Kao što dr Montfort objašnjava, ovi proizvodi ponekad sadrže alergene supstance koje potencijalno mogu da izazovu kontaktne alergije. Ovi « nežni » alergeni mogu da povećaju rizik od alergijske reakcije. Poželjno je da izaberete proizvode jednostavnog sastava sa malo sastojaka i bez konzervanasa i veštačkih boja. Formulacije kozmetičkih sredstva za čišćenje koje su proizvedene u laboratoriji, specifično su napravljene da poštuju filozofiju kože. Sastojci su rigorozno izabrani i određeni u količinama kako bi poštovali potrebe suve i atopične kože.2,4.

limun

pH kože je prirodno kiseo i kreće se u rasponu od 5.4 do 5.9. « Ova kiselost je neophodna za održavanje zaštitne funkcije epidermisa i adhezivnih svojstva ćelija kako bi se podstakla kolonizacija dobrih bakterija, » dodaje dr Montfort. Međutim kiselost kože je narušena kod osoba sa atopijskim ekcemom. pH njihove kože raste. A čišćenje suve ili atopične kože i sprečavanje fluktuacije pH vrednosti nije uvek lako. Na primer, pranje kože vodom i sapunom uzrokuje rast pH vrednosti u narednih 90 minuta. Stoga je esencijalno da izaberete proizvod za čišćenje koji će poštovati pH kože i njenu ravnotežu2.

Vodite računa kako vaša koža reaguje. Ona će reagovati kada joj nešto ne odgovara. Nauka je omogućila razvijanje efektivnih proizvoda za higijenu koji su pogodni za suvu i atopičnu kožu i zadovoljavaju njene potrebe.

Otkrijte prijatan osećaj umirene kože nakon tuširanja.

 

Reference :
1.  Baker LB. Physiology of sweat gland function: the roles of sweating and sweat composition in human health. Temperature (Austin) 2019;6(3):211-259
2.  Oszukowska M et al. Role of primary and secondary prevention in atopic dermatitis. Postepy Dermatol Alergol 2015;32(6):409-420
3.  Waldman A et al. Atopic dermatitis. Pediatr Rev 2018;39(4):180-193
4.  Abels C and Angelova-Fisher I. Skin care products: age-appropriate cosmetics. Curr Probl dermatol 2018;54:173-182

BIODERMA slika proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suvu kožu

Čistač koji se ispira

Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

24h hidratacije i trenutno otklanja osećaj zatezanja.

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)

Čistač koji se ispira

Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive Gel moussant

Bogati, umirujući gel za kupanje koji nadoknađuje lipide

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)

Čistač koji se ispira

Normalna do suva osetljiva koža

Skin Protect™ Kompleks

Atoderm Gel douche

Blagi gel za tuširanje bez sapuna koji poštuje kožu.

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)