Woman playing with her baby

Prava bebina koža je izraz koji korisitmo kada pričamo o nežnoj i mekanoj bebinoj koži. A ipak, to nije uvek uvek tako. Izuzev slučajeva preranog rođenja, bebina koža je već potpuno formirana kada se ona rodi.

Međutim, ona je i dalje tanka i nema efikasnu funkciju barijere, kao koža odrasle osobe.

Zapravo, nekoliko nedelja nakon rođenja, odojče više ne proizvodi sebum, a znojne žlezde će se ponovo aktivirati tek u pubertetu. Tako da je hidrolipidni film tanji i manje štiti kožu što izaziva:

 • Suvoću koja je pogodna za iritaciju 
 • Propustljivost zaraznih supstanci i alergena koji pogoršavaju iritaciju  
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitali ste nas: Mojoj ćerki trenutno izbijaju zubi i ima prisutno crvenilo. Koristimo kremu bez parabena jer je alergična na parabene, ali ne deluje baš dobro. Šta mogu da koristim?

  Možete promeniti proizvod i koristiti pastu na bazi vode u kombinaciji sa umirujućom obnavljajućom kremom.

  Dr Michèle Sayag, Alergolog.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Dr Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitali ste nas: Da li je potrebno da mojoj bebi nakon kupanja dodatno hidriram kožu?

  Ako beba ima suvu kožu, nakon kupanja nanesite hidratantnu kremu ili koristite ulje za kupanje koje hidrira kožu. Čak i ako vaše dete nema suvu kožu, korišćenje hidratantnih krema nakon kupanja može stvoriti ritual i način da se povežete sa svojom bebom.

  Dr Michèle Sayag, Alergolog.
Beba se kupa

Osim toga, površina kože deteta  je 2 do 3 puta veća od površine kože odrasle osobe (odnos površina/ uvećana težina). Prema tome, proizvod koji se nanosi na kožu prodire mnogo lakše. Takođe, apsorbcija je bolja na vlažnim delovima  (koža ispod pelena), oštećena koža (pelenski osip) i koža na pregibima.


Neophodno je, dakle, koristiti jako nežne i efikasne proizvode za negu i higijenu koji pružaju: 
- Visoku tolernaciju, poštujući u isto vreme osobenosti kože deteta 
- Izrazitu bezbednost, kao odgovor na visoke kriterijume stvaranja i proizvodnje, prilagođene koži novorođenčadi i beba.

Atopic Skin

Oslabljena usled spoljašnjih agresija, kao što su vetar, zima, tvrda voda ili grejanje, koža bebe se isušuje i postaje reaktivnija.

U slučaju atopijskog dermatitisa, koža vašeg deteta je izrazito suva i hrapava, ponekad na njoj postoje i crveni pečati. Vaše dete ima kožu koja zeteže, koja svrbi i to mu remeti san.

Atopijski dermatitis je jako često kožno oboljenje, koje počinje od 2. ili 3. meseca života i koja nestaje, u većini slučajeva, nakon nekoliko godina. Ovaj tip kože pati od veće propustljivosti rožnatog sloja, što je uzrokovano nedostatkom lipida.

 Koža više nema ulogu barijere. Ne štiti organizam od alergena iz spoljne sredine, što pogoduje njihovom probijanju. Osetljivost na te alergene izaziva zapaljenjene, koje se vidi kao izbijanje ekcema i najčešće je praćeno jakim svrabom..

Češanjem se tada stvaraju lezije koje povećavaju iritaciju kože. Ona postaje još propustljivija za alergene: u opasnosti smo od još jedne oštre zapaljenske reakcije.  Izrazito suva koža sa tendencijom da postane atopična  se razvija u uzastopnim fazama izbijanja i mirovanja.

Da biste saznali više o problemu atopije, kliknite ovde.

Identifikovana su 3 velika tipa alergena iz spoljne sredine, odgovornih za jake zapaljenske reakcije : 

Picto Animal
Alergeni u vazduhu grinje, polen, dlake mačaka i pasa, pera
Picto Arachide
Nutritivni alergeni
Mineral
Kontaktni alergeni nikl, parfemi

Takođe nazvan "eritem pelenskog područja " crvenilo u području zadnjice je čest problem koji se javlja u određenim uslovima: trenje pelena, previše agresivna nega, dijareja, promena ishrane, ali takođe i infekcije, rast zubića.

Većina slučajeva crvenila u području bebine guze je iritirajući dermatitis koji nastaje usled zatvorenosti pelena a koji je pogoršan kontaktom fecesa i urina i eventulano može biti zaražen klicama.

Da biste sprečili crvenilo,potrebno je da svedete na minimum zatvorenost i vlagu od pelena. 

Baby - Atopic Skin

Treba preduzeti sledeće mere:

 • Često presvlačite vaše dete 
 • Perite dete nakon svakog presvlačenja,  uz pomoć nekog nežnog  sredstva za higijenu bez sapuna, koje nam garantuje bezbednost i toleranciju (previše agresivni proizvodi  menjaju kožnu barijeru )
 • Sušite pažljivo i jako nežno, naročito u području pregiba
 • Nanosite nakon  svakog presvlačenja antibakterijsku kremu (koja garantuje bezbednost  i toleranciju) koji će umiriti, izolovati i rekonstruisati epidermis zadnjice vaše bebe, ujedno će pospešiti nestanak crvenila. 
 • Ako se crvenilo nastavi, obratite se vašem lekaru.

Zbog čega nastaju iritacije oko usta?

Karakteristično za kožnu iritaciju oko usana je crvenilo, male bubuljice i suva i hrapava koža. Ova iritacija je posledica vlage pljuvačke zbog stalnog korišćenja cucle, igračke ili zbog rasta zubića..

Enzim koji je prisutan u pljuvačci, amilaza, je faktor koji pogoršava iritaciju. Nastala ili pogoršana od zime i vetra, ova kožna iritacija oko usana ima tendenciju stalnog vraćanja zimi.

 • Bebe ne treba nikada izlagati suncu

 

 •  Koža male dece zahteva specifičnu visoku zaštitu sa najvišim garancijama bezbednosti. 

 

Da biste saznali više o merama zaštite od sunca kliknite ovde.

Your skin - child protected under the sun

Pažljivo proveravajte rizične zone kao što su lice, oblast oko usta, pelensku regiju i sve pregibe. 
Ne podležite iskušenju samoizlečenja kada se radi o bebama i deci, uvek se obratite vašem farmaceutu ili pedijatru.
Ne oblačite vašem detetu odeću od vune ili sintetike direktno na kožu..
Često perite plišane igračke. 
Izbegavajte tepihe. Nastojte da vazduh u prostorijama u kojima raste vaše dete, ne bude suviše suv i da temperatura ne prelazi 19 do 20 stepeni.

Vaša koža - Deca

Kupanje je privilegovan trenutak pa ga iskoristite. 

Da biste izbegli stres i užurbanost, pripremite sve što vam treba pre nego što počnete kupanje. Tako ćete moći da posvetite taj lepi trenutak vašem detetu. Svi proizvodi za negu i higijenu koje koristite moraju da garantuju bezbednost i toleranciju.
 

Za telo i kosu:
Pažljivo kupajte vaše dete nežnim proizvodom za higijenu, bez sapuna, koji poštuje ravnotežu kože i ne pecka oči.

Sušite kožu nežnim tapkanjem.

Kožu glave i kosu vašeg deteta morate prati svaki 2. ili 3. dan. Izaberite nežan šampon, koji ne peče oči i poštuje ravnotežu kože i kose najmlađih. Isperite kosu vašeg deteta, pazeći da voda bude odgovorajauće temperature i da ga ne ispirate previše jakim mlazom. 

Posle svakog kupanja, nanosite odgovarajuću hidratantnu negu na kožu vašeg deteta da biste nahranili kožu.
 

Za lice i oči :
Čistite lice vašeg deteta uz pomoć tupfera i blagog proizvoda za higijenu bez sapuna. Praktično i da biste izbegli kontakt sa tvrdom vodom, koristite micelarni rastvor a zatim mleko za negu tela.
 

Za ruke :
Penasti gel za kupanje, takođe možete koristititi i za pranje ruku

Za presvlačenje pelena :
Prilikom svakog presvlačenja pažljivo očistite zadnjicu vaše bebe uz pomoć blagog higijenskog sredstva bez sapuna, u cilju otklanjanja prljavština, viška zaštitne kreme... Zatim, osušite nežno kožu u predelima pregiba. Praktično i da biste izbegli kontakt sa tvrdom vodom koristite micelarni rastvor, a zatim mleko za negu tela bez ispiranja. Za mame koje više vole proizvode koje se ispiraju, možete koristiti blagi gel za čišćenje, bez sapuna, prilagođen koži vašeg deteta.

Beba se kupa

Koža vašeg deteta je delikatna. Ona mora da nauči da se brani protiv agresije iz spoljašnje sredine. Da biste je zaštitili, trebalo bi da svakodnevno nanosite odgovorajuću hidratantnu negu koja garantuje bezbednost i toleranciju.

Ako vaše dete ima normalnu kožu, svakodnevno koristite hidratantno mleko koje će hraniti i štititi njegovu kožu.

Za suvlju kožu, izaberite esktra hranljivu negu, obogaćenu cold kremom  koja će ponovo uspostaviti funkciju barijere kože i doprineti trenutnom osećaju prijatnosti. Cold krema označava gustu formulu, koja je delimično okluzivna. Termin "hladna krema " dolazi od toga što su prve cold kreme izazivale osećaj hladnoće čim bismo ih naneli na kožu. Danas, cold kreme nove generacije imaju ista ekstra hranljiva i hidratantna svojstva kao i tradicionalne cold kreme, ali sa novijom prijatnom teksturom koja je lakša za korišćenje, a ujedno štiti od spoljnih agresivnih uticaja. 

Vaša koža - Beba - Mama nanosi kremu na bebu

Saveti za negu bebine suve i atopične kože

Osim saveta vašeg dermatologa, potrebno je da preduzmete određene mere u cilju poboljšanja života vašeg deteta:

 

 • Svakodnevno ili svaki drugi dan kupajte vaše dete umereno toplom vodom (oko 35 stepeni, suva koža se boji tople vode) bez penastih  gelova ili soli za kupanje. Oni mogu da dovedu do isušivanja i iritacije kože vašeg deteta.
 • Kupajte ga nežnim sredstvom za higijenu, bez sapuna, bez parfema, koje garantuje bezbednost i toleranciju i koje će ga očistiti nežno, umiriti svrab i sprečiti suvoću, ograničavajući umnožavanje mikroorgnizama koji su odgovorni za pogoršanje suvoće kože.
 • Sušite kožu jako pažljivo, tapkanjem, naročito u području pregiba.
 • Nanosite u velikim količinama, jednom do dva puta dnevno, hranljivo i zaštitno sredstvo za negu koje garantuje bezbednost i toleranciju i koje će umiriti svrab i sprečiti ozbiljna stanja suvoće, tako što će vratiti dovoljnu količinu lipida (da bi pojačali i rekonstruisali promenjenu kožnu barijeru) i ograničiti umnožavanje mikroorganizama koji pogoduju izbijanju ekcema.
 • Izbegavajte alergene  na koje sumnjate da izazivaju izbijanje ekcema: grinje, polen, dlake, pera životinja.
 • Birajte pamučnu odeću za dete, drugi materijali (posebno vuna i sintetika) mogu da iritiraju kožu.
 • Birajte nežan deterdžent za veš i ne koristite ga previše, prevelika količina može oštetiti episermis. Ne zaboravite da ispeglate veš, biće mekši za nošenje..
 • Nastojte da temperatura u vašem domu i sobama ne bude previše visoka ( između 19 i 20 stepeni ). U suprotnom ćete isušiti vazduh i na taj način naškoditi detetovom epidermisu.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitali ste nas: Kako prevenirati i lečiti atopijski dermatitis?

  Deca čiji je jedan roditelj atopičar imaju 30% šanse da i sama razviju atopiju, dok ta mogućnost raste do 70% ukoliko su oba roditelja atopičara. Prevencija kod dece koja imaju genetsku predispoziciju za atopiju može se sprovesti adekvatnom higijenom i negom od prvog dana života. Svakodnevno za kupanje koristite blaga sredstva bez sapuna, koja ne isušuju kožu i hidrirajte kožu emolijensima. U slučaju promene stanja na koži, posetite vašeg dermatologa koji će propisati adekvatnu terapiju.

  Michèle Sayag, Alergolog.
 • Dr Michèle Sayag, allergologist
  Michèle Sayag, Alergolog.

  Pitali ste nas: Moj dvogodišnji sin ima atopijski dermatitis. Kako da pravilno negujem njegovu kožu? 

  1) Neka vaša svakodnevna rutina budu kratke kupke u toploj vodi sa neagresivnim sredstvima za higijenu bez sapuna;
  2) Nanosite emolijense na celo telo svaki dan, bar jednom dnevno i u akutnim i u mirnim fazama ekcema.
  3) U akutnim fazama atopijsog dermatitisa, koristite topikalne kortikosteroide dovoljno dugo i u količini koju je propisao vaš dermatolog;

  Michèle Sayag, Alergolog.

 • BIODERMA slika proizvoda, ABCderm Gel Moussant 1L penasti gel za čišćenje za bebe
 • Čistač koji se ispira

  Normalna koža beba i dece

  ABCDerm DERMATOLOŠKA POVELJA

  ABCDerm Gel moussant

  Blagi gel za kupanje bez sapuna koji poštuje bebinu kožu.

  Za koga?

  Bebe, Deca

 • Micelarna voda

  Suva koža beba i dece Normalna koža beba i dece

  Micelarna tehnologija

  ABCDerm H2O

  Micelarna voda koja čisti i poštuje nežnu i osetljivu kožu beba i dece.

  Za koga?

  Deca, Bebe

 • BIODERMA slika proizvoda, ABCDerm Hydratant 200ml hidratacija suva koža beba
 • Svakodnevna nega

  Normalna koža beba i dece

  Skin barrier therapy™ patent

  ABCDerm Hydratant

  Dnevna nega koja štiti bebinu kožu od isušivanja.

  Za koga?

  Bebe, Deca