Međutim, ova bolest kože je multi-dimenzionalna a komplijansa terapije je prioritet u lečenju, što znači da morate da se pridržavate svega što vam doktor kaže, da usvojite pravilnu rutinu higijene i nege, da korigujete vašu ishranu i ono najbitnije, imajte strpljenja i ne odustajte!

Strogo pridržavanje terapije, izbegavanje sunca, uzdržavanje od samostalnog ceđenja bubuljica: pročitajte neke naše savete kako da se rešite nepravilnosti na koži što pre.

Budite svesni da terapija akni neće početi da deluje istog trenutka kada počnete sa primenjivanjem, zato budite strpljivi.

Ako sumnjate, zapamtite da ćete videti rezultate brzo ako se budete pridržavali rutine svakog dana: čišćenje sredstvima posebno formulisanim za masnu kožu + medikamentna terapija ujutru i uveče.

Koliko vremena treba da biste videli prve rezultate? Rezultati će zavisiti od osobe i od tipa akni, ali u proseku prvo poboljšanje možete očekivati nakon četiri do šest nedelja.

Woman taking medication

Tačno je da sunce može da isuši vaše bubuljice (anti-inflamatorni efekat) i prikrije nepravilnosti kroz tamnjenje, čineći vašu kožu čistijom i više glatkom.

Ali sunce može pojačati vaše nepravilnosti kasnije, jer sunce zadebljava kožu, što omogućava zadržavanje ćelija i sebuma u pilo-sebacealnim folikulima.

Ovo povećanje broja komedona neizbežno izaziva povećanje upalnih procesa kada ten izbledi.

Da biste izbegli povratni efekat akni i neprijatna iznenađenja koja nastaju kada prođe leto, zaštitite vašu kožu sa proizvodom koji sadrži minimum SPF 30. Koristite proizvode specijalno namenjene masnoj koži, koja su fluidne teksture i nemasna.

Woman under the sun with a hat

Što više dirate vaše bubuljice, to ćete pogoršati upalu, povećati broj bubuljica i sasvim moguće da ćete izazvati pojavu pustula (crvene bubuljice sa belim vrhom). Takođe, samostalno ceđenje bubuljica može povećati rizik od nastanka ožiljaka. Ponekad je najbolje rešenje da jednostavno ostavite vašu kožu na miru.

Woman checking her skin in a mirror