Da li postoji nešto iritantnije od toga da se probudite ujutru a da vas na licu sačeka nova bubuljica? To može da bude veoma uznemirujuće i da vam pokvari početak dana.

Uzroci akni su višestruki i često ceo set faktora dovodi do nastanka akni. Dermatolozi stoga akne nazivaju multifaktoričnim oboljenjem.

Dobra vest je da pored medikamentne terapije, osobe sa aknama mogu da preuzmu i određene korake u svakodnevnom životu kako bi se izborili sa bubuljicama i mitiserima. Sve što treba da rade jeste da da prate jednostavne preporuke za masnu kožu sklonu aknama: kako uklanjati šminku i čistiti lice, preporuke za šminkanje, uticaj stila života i kako izbeći ožiljke od akni i bubuljica.

 

Ključne informacije o uklanjanju šminke kod masne kože

Uklanjanje šminke je krucijalan korak u čišćenju kože sa aknama. Cilj je omogućiti sebumu da se kreće slobodno i očistiti pore kako se ne bi zapušile.

Devojke koje nose šminku moraju je svako veče temeljno ukloniti kako bi očistile sve tragove kozmetičkih proizvoda iz epidermisa. Devojke koje ne nose šminku takođe moraju da pravilno očiste kožu kako bi sprečile proliferaciju bakterija i inflamatorne efekte koje može da izazove zagađenje.

Sa aknama, izazov leži u pronalaženju balansa između efikasnosti i očuvanja epidermisa, zato što je koža sa aknama često osetljiva i brzo reaguje na određene make-up proizvode.

Kožu ne treba agresivno čistiti jer je to može dodatno oštetiti i izazvati prekomernu produkciju sebuma.

Preterano jako uklanjanje šminke može da naruši njen zaštitni hidrolipidni film, koji čuva njenu fiziološku pH. Micelarna voda prilagođena masnom tipu kože omogućava efikasno uklanjanje šminke bez oštećenja kože.

Više nego svi ostali tipovi kože, koža sa nepravilnostima reaguje na unutrašnje i spoljašnje faktore zagađenja.

  • Unutrašnji faktori uključuju prekomerno lučenje sebuma tokom dana i nakupljanje mrtvih ćelija na koži.
  • Eksterni faktori uključuju šminku i zagađenje i nečistoće iz vazduha.

 

Zbog toga je prvi korak koji vodi do zdrave kože redovna higijena svakog jutra i večeri”.

Temeljno čišćenje kože uveče pomaže koži da se prirodno regeneriše tokom noći pošto je epidermis posebno aktivan tokom noći.

Ujutru je čišćenje važno jer se na taj način uklanjaju produkti metabolizma kože (mrtva koža, znoj, sebum, itd...)

Kao i proizvodi za šminkanje i proizvodi za čišćenje treba da kombinuju efikasnost sa očuvanjem zaštitnog hidrolipidnog sloja. Osobe sa kožom sklonom aknama moraju izbegavati agresivne proizvode koji mogu da dovedu do ljuštenja kože. Takođe, pilinzi koji mogu da budu korisni kod mitisera, zbog svog keratolitičkog dejstva, ovde mogu imati negativne efekte. Koristite ih umereno i pažljivo!

Vaša koža - žena gleda svoju kožu u ogledalu

Uz to, koža sa aknama često zahteva i medikamentnu terapiju (keratolitičku, anti-inflamatornu, terapiju izotretinoinom...) specifično namenjenu određenom tipu akni. Medikamentnu terapiju nemojte uzimati na svoju ruku, već isključivo u dogovoru sa vašim dermatologom.

Hidratacija je takođe veoma bitna, čak i kod masne kože, jer često topikalni tretmani koje prepiše doktor mogu da isuše kožu. Specifična hidrirajuća nega postoji za sve tipove masne kože, uključujući i kožu sa proširenim porama, upalnim cistama, bubuljicama i mitiserima.

Jako bitan savet za masnu kožu je da nikako ne dirate ili ne cedite bubuljice, koliko god vam to primamljivo bilo. Prvo, samo ćete pogoršati situaciju i vaše bubuljice će postati još vidljivije. Drugo, samostalno ceđenje može značajno povećati rizik od nastanka ožiljaka.

Šminka može da pomogne da se bubuljice sakriju dok se koža ne izleči u potpunosti. Ne oklevajte da koristite tonirane kreme, pudere ili korektore kako biste prikrili nepravilnosti. ALI, proizvode za šminkanje treba pažljivo birati: oni ne treba da zapušavaju pore, jer to može samo da izazove pogoršanje lezija.

Takođe, neki sastojci mogu da izazovu pojavu bubuljica, zbog čega je bitno da proverite na deklaraciji da li je proizvod koji kupujete nekomedogen. Preterano korišćenje neodgovarajućih kozmetičkih proizvoda može izazvati stanje poznato i kao „kozmetičke akne“.

Proizvodi za tamne krugove ispod očiju i korektori su veoma efektivni kod prekrivanja lokalizovanih nepravilnosti i kod smanjenja crvenila. Takođe, postoje i specijalizovani proizvodi za ciljano prekrivanje bubuljica. Zeleni korektor je savršen za prekrivanje crvenila na licu od bubuljica ili ožiljaka, zato što je zelena boja na suprotnom kraju od crvene u paleti boja pa se međusobno neutrališu.

Naravno, pravilno uklanjanje šminke svake večeri je neophodno. Takođe je obavezno pranje vodom i sapunom svih četkica i sunđera koje koristite za šminkanje, kako se ne bi razvile bakterije. Ako ipak šminku nanosite prstima, ondaje obavezno temeljno pranje ruku pre toga.

Vaša koža - žena se šminka

 Uticaj životnog stila na akne

Mnogi drugi aspekti svakodnevnog života mogu da imaju manji ili veći uticaj na akne.

Smoking

Pušenje
Pušenje je poznato da pogoršava stanje kože i da zadebljava kožu čineći je beživotnom. Iako ne postoji dokazana direktna veza između nastanka nepravilnosti i pušenja, postoji velika sumnja da pušenje može imati negativne efekte na pogoršanje stanje akni.

Sun

Sunce

Sunce je direktno povezano sa povratnim efektom akni o kojem dermatolozi upozoravaju pacijente sa aknama svakog leta. Sunce tokom leta prvo isuši bubuljice i stoga stvori privid da se stanje kože poboljšalo, što nije slučaj! UV zraci zapravo zadebljavaju epidermis, što dovodi do zapušavanja pilosebacealnih folikula i podstiče vraćanje sebuma ispod kože, upravo tokom leta kad je zbog visoke temperature vazduha produkcija sebuma najveća. Nakupljanje sebuma predstavlja idealne uslove za proliferaciju bakterije Cutibacterium acnes, što dovodi do povratnog efekta akni koji pogađa mnoge pacijente na kraju leta. Rešenje za ovaj problem? Izbegavajte izlaganje lica UV zracima i ne izlazite iz kuće bez nanošenja zaštite od sunca koja je prilagođena masnoj koži sklonoj aknama.

Food

Ishrana

Određena hrana, kao što je na primer čokolada se dugo smatrala za neprijatelja bubuljica br. 1. Međutim, za vezu između čokolade i nastanka bubuljica ne postoji dovoljno naučnih dokaza. Naš savet je da ipak u ovoj poslastici uživate umereno. :) Skorašnje studije o ovoj temi pokazuju uticaj mlečnih proizvoda, pogotovo onih sa niskim sadržajem masti na aknoznu kožu. Masna brza hrana i namirnice bogate šećerom su poznate po pro-inflamatornom efektu i mogu negativno uticati na celokupno zdravlje, kao i na kožu. Balansirana ishrana, sa namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom, sa dosta svežeg voća i povrća i kuvanom domaćom hranom je dobra za zdravlje čitavog organizma, pa tako i povoljno deluje na kožu.

Pills

Pilule za kontracepciju i akne

Pilule za kontracepciju mogu povoljno da utiču na akne. Međutim, njih ne treba uzimati na svoju ruku, već ISKLJUČIVO u dogovoru sa vašim ginekologom koji će u zavisnosti od vašeg stanja preporučiti adekvatnu terapiju. Neke vrste pilula mogu izazvati i suprotan efekat i pogoršati stanje ako se naruši hormonalni balans neadekvatnom terapijom.

Mobilni telefon

Mobilni telefoni

Bakterije na vašem mobilnom telefonu mogu doći u kontakt sa vašim licem svaki put kada razgovarate preko telefona. Zbog toga je bitno da temeljno očistite vaš telefon nekoliko puta dnevno, a za razgovor takođe možete koristiti i slušalice.

Brijanje

Brijanje

Brijanje može da izazove iritacije i upalne lezije, a može biti i neprijatno ako koristite agresivne tretmane koji slabe kožu. Zbog toga je preporuka da se brijete svaka 2, 3 dana u zavisnosti od vašeg praga tolerancije. Sebium penasti gel se može koristiti i kao pena za brijanje. Sebium penasti gel se pored čišćenja može koristiti i umesto pene za brijanje.

Kako izbeći ožiljke od akni

Ožiljci su jedan od najčešćih posledica koje akne ostavljaju. Teško je pretpostaviti koji tip kože i koje vrtse lezija će ostaviti ožiljke. Međutim, uz nekoliko koraka možete prevenirati nastanak ožiljaka i smanjiti postojeće.

 

Kako izbeći ožiljke od akni

Dva jednostavna saveta:

  1. Pre svega, nemojte sami da dirate i cedite bubuljice, osim ako ne želite da više oštetite svoju kožu i pomognete nastanak ožiljaka.
  2. Uz to, ne izlažite se suncu bez adekvatne fotozaštite jer lezije koje zarastaju mogu postati trajno pigmentovane i ostaviti ožiljak.

 

Kako lečiti ožiljke

Kada se ožiljci pojave, brojne metode kao što su pilinzi, laseri, injekcije mogu da eliminišu ili makar smanje vidljivost ožiljaka. Sve metode treba obavljati pod medicinskim nadzorom ili od strane obučenih kozmetičara. Izbor metode zavisiće od tipa ožiljka, a procedura se može obavljati tek kad su akne u potpunosti izlečene. Za blagi hemijski piling u kućnim uslovima možete koristiti Sebium Night peel koji zahvaljujući 15% glikolne kiseline poboljšava ten i teksturu kože

Sebium Gel moussant 500ml, pročišćavajući penasti gel za čišćenje masne i kombinovane kože-BIODERMA

Čistač koji se ispira

Kombinovana do masna koža

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant

Pročišćavajuće nežno sredstvo za čišćenje. Uklanja nečistoće, kontroliše lučenje sebuma.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri

Sebium H20 500ml, micelarna voda za mešovitu i masnu kožu-BIODERMA

Micelarna voda

Kombinovana do masna koža Koža sklona aknama

Micelarna tehnologija

Sébium H2O

Dermatološka micelarna voda koja čisti, uklanja šminku i prošišćava masnu i kombinovanu kožu, a ne isušuje je.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri

BIODERMA slika proizvoda, Sebium Global 30ml, nega za kožu sa aknama

Svakodnevna nega

Koža sklona aknama

SeboRestore tehnologija

Sébium Global

Nega koja eliminiše bubuljice i mitisere biološkim delovanjem na uzroke i posledice ovih vrsta nepravilnosti.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri

Sebium Night peel 40ml, nežni hemijski piling koji pruža efekat "nove kože" mešovitoj i masnoj koži sa nepravilnostima-BIODERMA

Noćna nega

Kombinovana do masna koža

Fluidactiv™ patent

Sébium Night Peel

Nežni hemijski piling koji pruža efekat "nove kože" mešovitoj i masnoj koži sa nepravilnostima

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri