Combination to Oily Blemished Skin

Masna koža se odlikuje zadebljalom teksturom, proširenim porama, umornim izgledom. Ona je sjajna i masna. Ovaj izgled je posledica prekomernog lučenja sebuma koji pogoduje manje ili više redovnom nastanku kožnih nepravilnosti tipa "mitisera" ili "bubuljica".

U slučaju kombinovane kože, nepravilnosti su najčešće lokalizovane na središnjem delu lica: čelo, nos, brada, popularno nazvanoj T zoni . Ostali delovi kože lica i tela mogu biti normalnog tipa kože, pa čak i suvog. Kombinovana koža je neuravnotežena i lako oboljeva.

KOJI SU UZROCI AKNI?

Akne su zapaljensko oboljenje pilo sebacealnog folikula.

Tri udružena faktora su odgovorna: 

Too much sebum pore
Hiperseboreja je prekomerno lučenje sebuma, što je rezultat hormonske aktivnosti koja počinje u pubertetu. Koža postaje masna, sjajna. Osim toga, postoji rizik od kvalitativne promene sebuma, tj. rizik da se sastav sebuma promeni u odnosu na zdrav sebum. On je gušći, pa je njegovo oticanje iz folikula otežano, što još više povećava rizik od pojave komedona.
Clogged pore
Hiperkeratinizacija prekomerno umnožavanje ćelija zida folikulnog kanala dovodi do stvaranja pravog čepa, koji sprečava izlučavanje sebuma. Posledica je pojava komedona, malih neravnina na koži, koji mogu biti boje kože ( zatvoreni komedon ili mikrocista ) daju koži zadebljani zrnasti izgled, a može biti okružen crnom tačkom ( otvoreni komedon ) na čijoj se površini nalazi melanin ( pigment kože ) .
Inflamed pore
Razmnožavanje bakterija sebum je nutritivno idelana sredina za neke bakterije, posebno za Propionibacterium acnes, koja je inače pristuna kod svih nas, ali koja će se, u slučaju akni, umnožiti u pilo sebacealnom folikulu i biće uzrok zapaljenskog procesa. Komedon se u tom slučaju pretvara u crvenu bolnu bubuljicu koja se zove papula (inflamatorna lezija ).

KOJI SU RAZLIČITI TIPOVI NEPRAVILNOSTI NA KOŽI?

Kod akni je prisutno više vrsta lezija, u čijim je osnovama često pojačana seboreja ( hiperseboreja )

Akne mogu trajati više godina dokle god postoje retencijske lezije ( komedoni ), sa upalnim epizodama.

Microcyst
Retencijske lezije Zatvoreni komedoni ili mikrociste
Otvoreni komedoni ili mitiseri
Ponekad ciste mogu biti uvećene ( više od 5 milimetara ) tzv makrociste.
Papule
Upalne lezije Upaljeni lezije: papule, pustule, nodule koje nastaju upalom gore navedenih, retencijskih lezija.
Relief scar
Ožiljci od lezija Hiperpigmentacione fleke koje nastaju kao sporedna posledica upalnih procesa.

Akne se retko javljaju kod novorođenčeta  ( povezane su, u tom slučaju, sa androgenim hormonima majke ) i kod starije dece. Akne su dermatoza adolescenata. Ovo oboljenje dobija polimorfni oblik jer objedinjuje više različitih tipova lezija. 

Oboljenje počinje između 12. i 14. godine i javlja se najčešće na najmasnijim zonama kože: lice, predeo grudnog koša ( ne na svim delovima ), ledja. Akne su prouzrokovane neuravnoteženim izlučivanjem hormona u pubertetu.

Kod žena, naročito nakon 30. godine, akne se pojavljuju još i na donjem delu lica ( vilica ) i na vratu. U ovim slučajevima je često pored klasičnog uzročnika akni na snazi i neki hormonski činilac.

Mother and daughter sitting and together

KOJE SU SPECIFIČNOSTI AKNI KOD ODRASLIH ŽENA?

Činioci koji doprinose pojavi akni kod odraslih žena su:

Sun
Spoljašnji faktori Nanošenje neprilagođene kozmetike, sunce, ishrana ...
Smoking
Duvan pogoduje nastanku ovog problema: više od 41 % pacijenata pušača imaju ovo kožno oboljenje, nasuprot 9% nepušača.
Microbiomy
Genetski faktor mora biti uzet u obzir. Zapravo, ako je ovo oboljenje u genetskom nasleđu, velike su šanse da se ovaj kožni problem javi u odrasloj dobi.
Pills
Određeni medicinski tretmani kao što su kontracepcija, hormonska terapija i antidepresivi mogu prouzrokovati pojavu bubuljica i ostalih nepravilnosti.

Za razliku od kože jednog adolescenta, koža žene je manje seboreična, tj. luči manje sebuma.

Nepravilnosti se najpre javljaju na donjoj strani lica ( brada, vrat, donja vilica ) i uglavnom se radi o inflamatornim lezijama ( crvene bubuljice ) kao i neinflmatornim (mitiseri ) koje su hronične i vraćaju se. Da bi se rešio taj problem kože, bitno je da se koristi odgovarajući tretman koji se razlikuje od od onog za lečenje adolescentskih akni.

  Da li ste znali?

  Problemi sa nepravilnostima na koži:

  • 50% žena preko 25 godina starosti ima problem sa nepravilnostima.
  • 40% ovih žena nije imalo problem sa aknama u adolescenciji.

  • Strogo poštovati tretman 

  Tretman protiv akni ne daje rezultate nakon prve primene. Treba biti strpljiv. Ipak, ako koristimo svoj tretman svakodnevno i na pravilan način, rezultati će se brzo pojaviti. To podrazumeva higijenu prilagođenu koži sa aknama plus negu ujutru i uveče. U zavisnosti od osobe i tipa akni, jasno poboljšanje je vidljivo najčešće nakon 4 do 6 nedelja. 

  • Kloniti se sunca 

  Tačno je da isušuje bubuljice ( ima antiinflamatorno dejstvo ) i da sunčanje pogoduje nestanku nepravilnosti. Koža deluje čistije i glatkije. Ali zakasneli efekat sunca je da ono pojačava nepravilnosti ( ili komedone ) uzrokujući zadebljanje rožnatog sloja, koji na taj način zadržava ćelije i sebum u pilo sebacealnom folikulu. Povećanje broja komedona neizbežno izaziva pojavu bubuljica čim tamna boja tena nestane. Da biste izbegli taj jo-jo efekat i neprijatna iznenađenja po povratku sa odmora, štitite redovno vašu kožu nekim proizvodom za zaštitu od sunca sa faktorom 30. Birajte nemasne sprejeve ili tečnu teksturu namenjenu masnoj ili koži sa aknama. 

  • Nemojte cediti bubuljice 

  Što više diramo bubuljice, to više pojačavamo upalu ( povećanje broja i obima bubuljica ) i te bubuljice mogu postati zagnojene ( crvene bubuljice na čijem se vrhu nalazi gnoj ) , a tako se povećava rizik od pojave ožiljaka . 

  Woman taking medication

  Nastojte da koristite neagresivna sredstva za čišćenje kože koja ne skidaju površinski sloj epidermisa i koja ne ugrožavaju lipide iz hidrolipidnog filma rožnatog sloja. Možete raditi piling, samo u slučaju da već ne koristite medicinski tretman koji najčešće izaziva ljuspanje kože. Micelarna voda odgovara  jako dobro higijeni masne kože.

  Skidanje šminke ili čišćenje lica uveče je najznačajnije, čak iako se ne šminkate, da bi se odstranile prljavštine, zagađene čestice i drugi ostaci bilo kog porekla koji se talože na koži u toku dana.

  Woman with acne-prone skin cleaning her face

  Nanosite nežno na nepravilnosti, jednom do dva puta dnevno, prilagođene proizvode za negu koje ćete izabrati u liniji dermokozmetičkih proizvoda namenjenoj masnoj i koži sa nepravilnostima. 

  • Ako ste se obratili lekaru, nanosite redovno proizvode za negu koje vam je on prepisao.
  • Ako primenjujete neki isušujući dermatološki tretman lokAlno ili oralno, treba svakodnevno nanositi proizvode za negu namenjene kombinovanoj ili masnoj koži da biste dobro hidirali vašu kožu i usne. Nekomedogeni Korektori, BB kreme i osnove za puder mogu vam pomoći da u isto vrme sakrijete nepravilnosti.
  Woman with acne-prone skin looking in a mirror

  Sebium Gel moussant 500ml, pročišćavajući penasti gel za čišćenje masne i kombinovane kože-BIODERMA

  Čistač koji se ispira

  Kombinovana do masna koža

  D.A.F. Patent

  Sébium Gel moussant

  Pročišćavajuće nežno sredstvo za čišćenje. Uklanja nečistoće, kontroliše lučenje sebuma.

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

  BIODERMA slika proizvoda, Sebium Global 30ml, nega za kožu sa aknama

  Svakodnevna nega

  Koža sklona aknama

  SeboRestore tehnologija

  Sébium Global

  Nega koja eliminiše bubuljice i mitisere biološkim delovanjem na uzroke i posledice ovih vrsta nepravilnosti.

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri

  Svakodnevna nega

  Koža sklona aknama

  SeboRestore tehnologija

  Sébium Global Cover

  Nega koja prekriva i eliminiše nepravilnosti i sprečava njihovo ponovno javljanje.

  Za koga?

  Odrasli, Tinejdžeri