Šta su akne? Sve što treba da znate?

Akne su česta patologija kože koja zahvata pilosebacealne folikule (pore) na licu, grudnom košu i leđima, što dovodi do pojave lezija. To je razlog iza čak 20% dermatoloških konsultacija i sa kojim se susreće velika većina adolescenata, ali i veliki broj odraslih. U Francuskoj, svaka četvrta osoba između 20 i 40 godina kaže da ima akne*.


*IZVOR: Arcane Research Studi Francuska – februar 2017

Šta prouzrokuje akne?

Pre nego što krenemo da istražujemo različite načine za lečenje akni, hajde da pažljivo pogledamo mehanizme koji utiču na kožu sklonu aknama.

 

Specijalisti to nazivaju hiperseboreja (previše sebuma) i diseboreja (loš kvalitet sebuma). Za razliku od zdravog sebuma, sebum kože sklone aknama lako oksidira i nedostaje mu vitamin E.

Dolazi do zadebljanja kože, što začepljuje pore koje obično izbacuju sebum.

U ovom trenutku se razvija otvoreni komedon, poznatiji kao mitiser. Crna boja je posledica oksidacije sebuma u kontaktu sa vazduhom.

Ovaj nakupljeni sebum je mesto gde se razvijaju bakterije odgovorne za akne, cutibacterium acnes. Dolazi do stadijuma upale i formira se zatvoreni komedon – bolna crvena bubuljica.

Koje su različite vrste akni?

Mitiseri

Otvoreni komedoni su rezultat nakupljenog sebuma, mrtvih ćelija, melanina i keratina. Oni otvaraju pore, dozvoljavajući sebumu da oksidira i pocrni.

Zatvoreni komedoni

Nastaju kao rezultat akumuliranog sebuma koji je kolonizovan od strane cutibacterium acnes. Pore ostaju zatvorene, zadržavajući upalu unutar kože.

Papule

Papula je zapaljena lezija. Ove bubuljice su često crvene i mogu biti i osetljive i bolne na dodir.

Pustule

Ove zapaljene lezije sa belim poklopcem razlikuju se od papula jer su obično ispunjene gnojem.

Nodule

Ovo je teška vrsta lezije akni. Čvorovi se razvijaju ispod kože i obično nisu ispunjeni gnojem. Kao rezultat toga, mogu se osećati tvrdo na dodir.

Ciste

Ovo je još jedna vrsta teške lezije akni koja je postala duboko upaljena i ispunjena gnojem. Ciste su mekše na dodir od nodula, ali su generalno veoma bolne.

Koji su različiti stadijumi akni?

Evropska akademija za dermatologiju i venerologiju je definisala specifične stadijume akni prema simptomima i težini. Ovo je poznato kao skala globalne evaluacije akni (GEA).

Stadijum 1: Veoma blage akne

Na licu se nalazi po neki komedon, mitiser ili bubuljica, sa ponekom crvenom flekom.

Stadijum 2: Blage akne

Manje od polovine lica ima otvorene ili zatvorene komedone i povremene papule-pustule.

Stadijum 3: Umerene akne

Više od polovine lica ima brojne papulo-pustule i komedone, kao i povremene ciste i nodule.

Stadijum 4: 

Celo lice je prekriveno brojnim papulo-pustulama, komedonima i nekim cistama i nodulama.

Stadijum 5: Veoma teške akne

Celo lice je prekriveno brojnim cistama i nodulama. 

Pozicija akni nam ukazuje na to gde nastaje najveći broj lezija. Bubuljuice se najviše pojavljuju na licu. 

Sa više lojnih žlezda, područje u obliku slova T preko čela i dužinom nosa je glavna lokacija za crne i/ili bele mitesere. Bubuljice duž linije kose mogu biti posledica izbora proizvoda za negu kose.

Izbijanja akni na obrazima mogu nastati kao posledica takozvanih akni mechanica, koje nastaju usled trenja ili trljanja kože.

Smatra se da su brada i vilica osetljive na hormone. U poređenju sa T zonom, lezije akni su uglavnom dublje, veće i više upaljene. 

Različiti faktori mogu da izazovu ili pogoršaju akne, uključujući godine, hormonske promene, tip kože i genetika.

  • Pol: kod dosta žena, akne traju decenijama sa uobičajenim izbijanjem pre menstruacije.
  • Hormonske promene: androgeni hormoni se povećavaju kod dečaka i devojčica tokom puberteta i izazivaju povećanje lojnih žlezda i proizvodnju više sebuma. Hormonske promene u srednjim godinama takođe mogu dovesti do izbijanja akni.
  • Odrđeni lekovi: ovo uključuje tretmane koji sadrže kortikosteroide, testosteron i litijum.
  • Stres: ne uzrokuje akne, ali ih možete pogoršati. 
  • Genetika: ako su vaši roditelji imali akne, postoji veći rizik da ćete ih imati i vi.
  • Povećana osetljivost na muške hormone: hormoni utiču i na proizvodnju sebuma i na hiperkeratinizaciju, čak i kod devojčica.
  • Okruženje: uspostavljene su veze između akni i stresa, pušenja, ishrane i zagađenja – ne zaboravljajući izloženost endokrinim disruptorima i loše odabranim kozmetičkim proizvodima.

Ishrana i akne Nije dokazano da konzumiranje čokolade i masne hrane ima značajan uticaj na akne. Naravno, podrazumeva se da uravnotežena ishrana sa puno voća, povrća i složenih ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom ima mnoge zdravstvene prednosti. Smatra se da su neke namirnice posebno dobre za vašu kožu jer sadrže vitamin A i E, antioksidante i cink.
Nečista koža nije uzrok aknama Štaviše, jako trljanje kože ili čišćenje grubim proizvodima za negu kože mogu da je iziritiraju, što pogoršava akne.
Kozmetika i akne Kozmetika ne more uvek da pogorša akne, posebno ako izaberete šminku koja ne sadrži ulja koja mogu začepiti pore (nekomedogeno).

Ako proizvodi bez recepta ne izleče vaše akne, bila bi dobra ideja da posetite svog izabranog lekara. Oni mogu prepisati jače lekove i prilagoditi tretman vašim specifičnim potrebama. Ako akne i dalje traju, ako su teške ili čine da se osećate veoma nesigurno, oni mogu preporučiti posetu dermatologu. 

S obzirom na to da akne imaju različite uzroke i stepene ozbiljnosti, izbor lečenja varira. U nastavku saznajte o različitim vrstama tretmana koje preporučuje Evropska akademija za dermatologiju i venerologiju.

Akademija predlaže lokalnu terapiju, koja uglavnom uključuje retinoide ili benzoil peroksid.

Lekari često prepisuju kombinaciju retinoida i benzoil peroksida za lokalnu upotrebu. Ako nakon tri meseca ne dođe do poboljšanja, može se dodati lokalna terapija antibiotikom, pre nego što se pređe na oralni tretman antibiotika iz porodice ciklina. 

Ukoliko sprovedena terapija ne daje rezultate, može se razmotriti oralni izotretinoin, posebno ako postoji visok rizik od ožiljaka.

Oralni izotretinoin je prepisan, posebno ako postoji zapaljenje. Preporučuje se uklanjanje komedonalnih lezija mikrohirurgijom pre početka lečenja.

Kao rezultat složenih genetskih i fizioloških uzroka, akne se ne mogu uvek sprečiti. Međutim, postoje jednostavni načini da se smanji verovatnoća pojave i izbijanja bubuljica ili da se smanji pojava lezija akni.
 
1. Operite lice kada se znojite, posebno nakon vežbanja, kako se prljavština, znoj i ulje ne bi lepili za vašu kožu.

 
2. Izbegavajte sve što bi moglo da iritira vašu kožu, počevši od abrazivnih sredstava za čišćenje lica.


3. Koristite proizvode bez alkohola koji su posebno formulisani za masnu kožu, kao što je linija Sébium.


4. Oduprite se iskušenju da dodirujete akne i lice kako biste sprečili dalje upale i duže vreme zarastanja.

Čistač koji se ispira

Peaux grasses à tendance acnéique

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant actif

Dubinski čisti i poštuje kožu za savršen balans.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri

Sebium Kerato + 30ml, gel-krema koja deluje protiv nesavršenosti i protiv fleka za masnu i kombinovanu kožu-BIODERMA

Svakodnevna nega

Koža sklona aknama

Fluidactiv™ patent

Sébium Kerato+

Vidljiva efikasnost na bubuljice, mitisere i fleke od 2.dana. Visoka tolerancija.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri

Sebium Gel moussant 500ml, pročišćavajući penasti gel za čišćenje masne i kombinovane kože-BIODERMA

Čistač koji se ispira

Kombinovana do masna koža

D.A.F. Patent

Sébium Gel moussant

Pročišćavajuće nežno sredstvo za čišćenje. Uklanja nečistoće, kontroliše lučenje sebuma.

Za koga?

Odrasli, Tinejdžeri