Bioderma Srbija | Koža sa crvenilom i skvamama

Allez au contenu Allez à la navigation

Koža sa crvenilom i skvamama

Upoznajte kožu da biste je lakše negovali

Share

Crvenilo praćeno skvamama  na koži lica, tela i na koži glave može biti vezano za dva hronična oboljenja , specifična  za osetljivu i reaktivnu kožu , a to su seboroični dermatitis i psorijaza.

Rezime
 1. Kako prepoznati seboroični dermatitis?
 2. Ko može biti ugrožen seboroičnim dermatitisom?
 3. Koji su uzroci seboroičnog dermatitisa?
 4. Kako prepoznati psorijazu ?
 5. Ko može biti pogođen psorijazom?
 6. Koji su uzroci psorijaze?

Kako prepoznati seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis je upalno  stanje sa skvamama koji zahvata prevashodno lice i kožu glave. 
Na licu su uglavnom pogođene masne zone ( bogate lojnim žlezdama ) , oko nosa, na prevojima nozdrva, (nazolabijalni nabori ) zona izmedju obrva  i obrve kao i spoljašnost ušnih kanala. Koža glave je kritična zona i bolest izaziva upalno stanje udruženo sa peruti koja prelazi preko kože glave .
Druge kosmate zone takođe mogu biti zahvaćene i to mogu biti ivica očnog kapka (odgovorni za blefaritis ) čak i stidna kost, a kod muškaraca brada i  predeo grudi -
U predelu kože glave , skvame su žućkaste i masne, malo ili nimalo pripojene za kožu glave. Proširenje van granice rasta kose, ka čelu, je takodje moguće.
Videti rubriku Problem perutanja  i skvama ovde.
Seboroični dermatitis se javlja u epizodama koje su prekinute periodima zatišja,  totalnim ili relativnim. Godišnja doba i stres mogu da odrede ritam zapaljenskog procesa. Povećanje kliničkih simptoma  u periodu zime je često.
Simptomi su različiti, ali često postoji jak svrab i osećaj gorenja.
 

Ko može biti ugrožen seboroičnim dermatitisom?

Radi se o oboljenuju koje je često kod odraslih ( pogađa 3 % stanovnišva ) a posebno kod mlađih odraslih ljudi. Ipak ovo oboljenje često pogađa i bebe ( 71 % ) ali je prolaznog karktera. Temenjača kod novorođenčadi je jedan vid seboreičnog dermatitisa.

Koji su uzroci seboroičnog dermatitisa?

Simptomi se najčešće pojavljuju kod mlađe odrasle populacije najboljeg zdravlja.
Više faktora je značajno :
 • Količina sebuma 
 • Gljivice iz roda Malassezia na koži svih nas ( flore saprophyte )
 • Reakcija imunog sistema ugrožene osobe na  gljivice koje iritiraju i upaljuju kožu 
 • Hroničan karakter, recidivi seboroičnog dermatitisa koji u isto vreme izazivaju crvenilo na licu, praćeni ili ne skvamama i/ili peruti, je izvor neprijatnosti za osobu koja pati od ovih kožnih promena. Ta neprijatnost je kako društvena tako i funkcionalna ( svrab , osećaj gorenja ).
 
 

Kako prepoznati psorijazu ?

Psorijaza je hronično nezarazno kožno oboljenje koje pogađa 2 do 3 % stanovništva. Može se pojaviti u bilo kom starosnom dobu. Specifični faktori okidači mogu otkriti genetsku predodređenost i mogu pogodovati nastanku lezija.
Mrlje od psorijaze su crvene (eritematozne) i prekrivene gustim beličastim skvamama. One su jasno ograničene u odnosu na zdravu kožu. Najčesce zahvaćene zone su laktovi i kolena    (zone koje su podložne mikrotraumama), ipak cela koža može biti zahvaćena, a kritična zona je koža glave (posebno potiljak). Kada psorijaza zahvata prevoje ( prepone i pazuh ) pričamo o obrnutoj psorijazi koja ima mnogo manje skvama. Ponekad su zahvaćeni nokti na različite načine ( zadebljanja, tačkice, deformacije).
Ponekad se psorijaza na koži pojavljuje u obliku malih mrlja ( kaplji ) ili u obliku malih gnojnica u srži crvenila.
Svrab, pa čak i osećaj gorenja na prevojima mogu biti praćeni lezijama. Psorijaza može uticati na kvalitet života u velikoj meri,  posebno ako je prisutna ili se proširi na zone koje su posebno iritantne ili nevidljive.
Osim promena na koži, psorijaza može imati i reumatolški oblik. Ona pogađa oko 25 % osoba koje već imaju kožnu reakciju. Taj psorijatični reumatizam može biti aksijalani (kičma) ili periferni (pre svega na zglobovima).

Ko može biti pogođen psorijazom?

Psorijaza pogađa i muškarce i žene i može se pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi. Ipak, u trećini slučajeva počinje pre 20. godine i često se javlja izmedju 20. i 40. godine.

Koji su uzroci psorijaze?

Genetska veza je pronađjena u 30 do 40 % slučajeva. Prenos se vrši putem više gena ( multigen) i nije sistemska pojava.
Lokalno, na nivou kože ubrzanje obnavljanja epidermisa je odgovorno za pojavljivanje naslaga. Na tom polju koje je već predodređeno za nastanak oboljenja neki fakori su jasno označeni kao rizični :
 • Klimatske promene 
 • Infekcije (naročito zapaljenje grla i nosa)
 • Psihološki stres (koža je pod uticajem neuro transmitera  i u ovom slučaju je jako reaktivna)
 • Lokalne traume (opekotine, trljanje ili češanje )
 • Određeni lekovi (antimalarici, lekovi za povišen pritisak, soli litijuma, određene kapi za oči )
Doktori se razumeju u prirodu ovih lekova i ne treba naglo prekidati terapiju bez konsultacije sa doktorom.
Neka oboljenja ili nezdrave navike , nesistemske, su češće uočene kod ljudi obolelih od psorijaze : metabolički sindrom ( više znakova, medju kojima su perekomerna težina , hiperlipidemija, hiperglikemija ili hipertenzija ) prekomerna upotreba alkohola i duvana.