Bioderma Srbija | Pedijatrijska dermatologija

Allez au contenu Allez à la navigation

Pedijatrijska dermatologija

Treba razumeti bebinu kožu da bismo joj pružili odgovarajuću negu

Share

Koža bebe i dece ima posebna svojstva koja je čine ujedno slabom i osetljivom. Ona zahteva pažnju i posebnu negu da bi ostala zdrava i da bi se prilagodila okruženju. Takođe, treba razlikovati potrebe kože odojčeta do 3. meseca, bebe do 3. godine i deteta od 3. do 12.godine. Uopšteno govoreći, proizvodi za higijenu i negu za odrasle ne bi trebalo upotrebljavati za negu kože bebe i deteta.

Rezime
 1. Koja su osobenosti bebine kože ?
 2. Kako prepoznati suvu i atopičnu kožu kod bebe ?
 3. Da li je pelenski osip neizbežan?
 4. Zbog čega nastaju iritacije oko usana ?
 5. Kako zaštititi kožu mališana od sunca ?

Koja su osobenosti bebine kože ?

Prava bebina koža je izraz koji korisitmo kada pričamo o nežnoj i mekanoj bebinoj koži. A ipak, to nije uvek uvek tako. Izuzev slučajeva preranog rođenja, bebina koža je već potpuno formirana kada se ona rodi. Međutim, ona je i dalje tanka i nema efikasnu funkciju barijere, kao koža odrasle osobe.
Zapravo, nekoliko nedelja nakon rođenja, odojče više ne proizvodi sebum, a znojne žlezde će se ponovo aktivirati tek u pubertetu. Tako da je hidrolipidni film tanji i manje štiti kožu što izaziva:
 • Suvoću koja je pogodna za iritaciju 
 • Propustljivost zaraznih supstanci i alergena koji pogoršavaju iritaciju  
Osim toga, površina kože deteta  je 2 do 3 puta veća od površine kože odrasle osobe ( odnos površina / uvećana težina ). Prema tome, proizvod koji se nanosi na kožu prodire mnogo lakše. Takođe, apsorbcija je bolja na vlažnim delovima  ( koža ispod pelena), oštećena koža ( pelenski osip ) i koža na pregibima.
Neophodno je, dakle, koristiti jako nežne i efikasne proizvode za negu i higijenu koji pružaju: 
 • Visoku tolernaciju, poštujući u isto vreme osobenosti kože deteta 
 • Izrazitu bezbednost, kao odgovor na visoke kriterijume stvaranja i proizvodnje, prilagođene koži odojčadi i beba.

Kako prepoznati suvu i atopičnu kožu kod bebe ?

Oslabljena usled spoljašnjih agresija, kao što su vetar, zima, tvrda voda ili grejanje, koža bebe se isušuje i postaje reaktivnija.
U slučaju atopijskog dermatitisa, koža vašeg deteta je izrazito suva i hrapava, ponekad na njoj postoje i crveni pečati. Vaše dete ima kožu koja zeteže, koja svrbi i to mu remeti san. Atopijski dermatitis je jako često kožno oboljenje, koje počinje od 2. ili 3. meseca života i koja nestaje, u većini slučajeva, nakon nekoliko godina. Ovaj tip kože pati od veće propustljivosti rožnatog sloja, što je uzrokovano nedostatkom lipida. Koža više nema ulogu barijere. Ne štiti organizam od alergena iz spoljne sredine, što pogoduje njihovom probijanju. Osetljivost na te alergene izaziva zapaljenjene, koje se vidi kao izbijanje ekcema i najčešće je praćeno jakim svrabom.
Češanjem se tada stvaraju lezije koje povećavaju iritaciju kože. Ona postaje još propustljivija za alergene: u opasnosti smo od još jedne oštre zapaljenske reakcije.  Izrazito suva koža sa tendencijom da postane atopična  se razvija u uzastopnim fazama izbijanja i mirovanja. Identifikovana su 3 velika tipa alergena iz spoljne sredine, odgovornih za jake zapaljenske reakcije : 
 • Alergeni u vazduhu : grinje, polen, dlake mačaka i pasa, pera 
 • Nutritivni alergeni 
 • Kontaktni alergeni : nikl, parfemi
Da biste saznali više o problemu atopije, kliknite ovde.
 
 
 

Da li je pelenski osip neizbežan?

Takođe nazvan "eritem pelenskog područja " crvenilo u području zadnjice je čest problem koji se javlja u određenim uslovima: trenje pelena, previše agresivna nega, dijareja, promena ishrane, ali takođe i infekcije, rast zubića.
Većina slučajeva crvenila u području bebine guze je iritirajući dermatitis koji nastaje usled zatvorenosti pelena a koji je pogoršan kontaktom fecesa i urina i eventulano može biti zaražen klicama. Da biste sprečili crvenilo,potrebno je da svedete na minimum zatvorenost i vlagu od pelena. Treba preduzeti neke mere : 
 • Često presvlačite vaše dete 
 • Perite dete nakon svakog presvlačenja,  uz pomoć nekog nežnog  sredstva za higijenu bez sapuna, koje nam garantuje bezbednost i toleranciju (previše agresivni proizvodi  menjaju kožnu barijeru )
 • Sušite pažljivo i jako nežno, naročito u području pregiba
 • Nanosite , nakon  svakog presvlačenja antibakterijsku kremu ( koja garantuje bezbednost  i toleranciju ) koji će umiriti, izolovati i rekonstruisati epidermis zadnjice vaše bebe, ujedno će pospešiti nestanak crvenila. 
 Ako se crvenilo nastavi, obratite se vašem lekaru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zbog čega nastaju iritacije oko usana ?

Karakteristično za kožnu iritaciju oko usana je crvenilo, male bubuljice i suva i hrapava koža. Ova iritacija je posledica vlage pljuvačke zbog stalnog korišćenja cucle, igračke ili zbog rasta zubića. Enzim koji je prisutan u pljuvačci, amilaza, je faktor koji pogoršava iritaciju. Nastala ili pogoršana od zime i vetra , ova kožna iritacija oko usana ima tendenciju stalnog vraćanja zimi.
 

Kako zaštititi kožu mališana od sunca ?

Bebe ne treba nikada izlagati suncu. Koža male dece zahteva specifičnu visoku zaštitu sa najvišim garancijama bezbednosti. Da biste saznali više o merama zaštite od sunca kliknite ovde.