Lepljiva, teška tekstura, sporo upijanje… Bogati emolijens je poslednja stvar koju želite da nanesete na svoju kožu kada je napolju mnogo toplo. Pojavljuje se neizostavno pitanje: “Da li danas mogu da preskočim nanošenje emolijensa?”

Ovo je problem koji se često javlja utiče na komplijansu pacijenata sa atopijskim dermatitisom.

Atoderm gel-krema nanošenje

Osnovni korak u nezi atopične kože predstavlja adekvatna hidratacija kože.

Atopična koža ne ispunjava barijernu, zaštitnu funkciju na pravilan način: ima pukotine koje omogućavaju alergenima i iritansima da prodru u nju.

Zato je savet lekara da pacijenti sa veoma suvom, iritiranom ili osetljivom kožom, emolijentnu kremu nanose svakog dana, bez izuzetka.

Simptomi atopijskog dermatitisa su svrab, iritacije i osećaj nelagodnosti i imaju ogroman uticaj na kvalitet života pacijenata.

Pored genetske predispozicije za pojavu ekcema, sledeći faktori takođe mogu uticati na pogoršanje stanja osoba sa atopijskim dermatitisom:

  • Hladnoća
  • Polen
  • Toplota
  • Prašina

 

faktori okruženja

Svakodnevna, redovna nega je krucijalna

Najbolji način za popunjavanje tih pukotina jeste svakodnevno nanošenje emolijensa, u kombinaciji sa ili bez kortikosteroida (koje vam je propisao vaš dermatolog). To će ojačati vašu kožnu barijeru i smanjiti učestalost akutnih faza.

Ukoliko se pridržavate ove rutine, videćete raziku i na svojoj koži i u kvalitetu svog života. Svrab kože će nestati, a cela porodica će spavati mnogo bolje.

Iako ovo zvuči jednostavno, u stvarnosti se pacijenti ne pridržvaju ove rutine. Komplijansa atopijskih pacijenata je samo 30%[1], većinom zbog nedostatka informacija ili pogrešnih uverenja. A sa toplijim vremenom i vlažnom klimom ovaj procenat je još niži.

 

[1]Aubert H, Barbarot S. No adherence and topical steroids. Ann Dermatol Venereol, 2012

Atoderm gel-krema - palma

Jedno od najčešćih pogrešnih uverenja jeste da je atopijski dermatitis povezan isključivo sa hladnoćom. Međutim, akutne faze ekcema mogu se javiti i u tropskim i toplim klimama. Studija sprovedena u Meksiku 2018. [2] godine pokazuje da se atopijski ekcem javlja kod dece u industrijalizovanim zemljama, nezavisno od klime.

Pored temperature, vlažnost vazduha takođe nepovoljno može da utiče na ekcem.

 

[2]Sanchez J. Sanchez A. Cardona R. Critical review of ISAAC – Rev Alerg Mex 2018; 389-399

Dodatni faktori koji utiču na pojavu akutnih faza:

  1. Znojenje
  2. Temperaturne promene
  3. Zagađenje vazduha

 

 

faktori okruženja

Kada je veoma toplo, nanošenje emolijensa bogate teksture, koja je lepljiva i koži treba više vremena da upije, nije baš prijatno iskustvo. Zbog toga mnogi pacijenti odustaju od nanošenja emolijensa upravo leti.

Lične preferencije su takođe faktor

Pored klimatskih uslova, neki pacijenti jednostavno ne vole teksturu balzama i preferiraju lakše i osvežavajuće teksture.

Svuda u svetu i u svim vremenskim uslovima

Ekcem nema omiljeno vreme ili mesto kad će pojaviti: može se pojaviti bilo kada i bilo gde, nezavisno od vremenskih uslova. Osnovna dnevna rutina nanošenja emolijensa preporučena od stane dermatologa mora se primenjivati svakog dana, čak i u tolim letnjim mesecima.

Bioderma - tekstura Atoderm Intensive gel-krema

Kada se efikasnost poklopi sa senzornim svojstvima

Zbog toga je Bioderma laboratorija razvila Atoderm Intensive gel-kremu, veoma laganu hranljivu negu sa intenzivnim dejstvom protiv svraba kože. To je naša prva svakodnevna umirujuća nega, namenjena atopijskim pacijentima u toplim mesecima i vlažnim i tropskim klimama.

Atoderm Intensive gel-krema nudi revolucionarnu teksturu koja kombinuje prijatno senzorno iskustvo sa efikasnošću i ostavlja trenutni osećaj svežine na koži istovremeno obnavljajući kožnu barijeru. Lagana, nemasna i nelepljiva teksura koja brzo upija omogućava da se odmah obučete. Inovativna tekstura prilagođava se životnom stilu pacijenta i njegovom okruženju!

BIODERMA slika proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suvu kožu

Čistač koji se ispira

Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Huile de douche

24h hidratacije i trenutno otklanja osećaj zatezanja.

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)

Svakodnevna nega

Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

Skin barrier therapy™ patent

Atoderm Intensive gel-crème

Intenzivno deluje protiv svraba. Izuzetno lagana, hranjiva nega.

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)

Ciljana nega

Suva do veoma suva osetljiva koža Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

Skin relief tehnologija

Atoderm SOS spray

Protiv svraba za trenutno olakšanje

Za koga?

Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)