Vlažite kožu kako biste umirili iritacije kože

Svakodnevna hidratacija bi trebalo da postane navika za suvu i atopičnu kožu, posebno jer koža postaje suvlja kako starimo. Zbog toga je usvajanje navika o pravilnoj hidrataciji važno od malih nogu.

 • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog, Francuska
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Dermatologist - France.

   

  Atopična koža je koža sa pukotinama. Propustljiva i sklona uticaju spoljašnjeg okruženja. Zbog toga se koža može uporediti sa zidom, čije su cigle normalne ali je malter lošeg kvaliteta zbog nedostatka proteina i masti. ”

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Dermatologist - France.

Ovo rezultira ćelijama kože kojima nedostaje kohezija. Koža više nije nepropustljiva prema eksternim faktorima (alergeni, bakterije, zagađenje, duvanski dim...) i transepidermalni gubitak vode se povećava.

Imuni sistem takođe može biti prekomerno stimulisan alergenima i iritansima koji ulaze kroz „pukotine“ suve i atopične kože. Ako izmakne kontroli može izazvati akutne faze ekcema koje se teško leče1.

Da bi se zaustavila lančana reakcija, mora se obrnuti pristup i lečiti uzrok, a ne posledice.

Zagađenje

atoderm SS&M3 voda

Nevezano od uzrasta, suva i atopična koža može biti prava noćna mora. Bebe, deca i odrasli imaju kožne i psihološke simptome koji su povezani sa suvom i atopičnom kožom (crvenilo, svrab, pečati...). Dr Magali Bourrel-Bouttaz ističe činjenicu da ne treba potcenjivati uticaj ove bolesti, čak i kod male dece. Ideja da su bebe premlade za lečenje nije tačna.

Samo zato što simptomi spontano nestaju u 75% slučajeva, to ne znači da oni treba se tretiraju. Ovaj fenomen se i dodatno pogoršava kod osoba preko 50 godina, čija koža je suvlja.

 • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog, Francuska
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Dermatologist - France.

  “Od treće godine starosti, dečiji crteži mogu pokazivati poremećaje u izgledu identiteta zbog atopijskog ekcema. Ova situacija se naravno može ispraviti, ali što je više narušeno samopouzdanje, to je potrebno više vremena za oporavak. Ovo znači da bi simptome trebalo lečiti čim se pojave”.

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Dermatologist - France.

Hidratacija kože nije magija: samo nauka..

Jednostavna, konzistentna svakodnevna rutina čišćenja i nege je neophodna radi poštovanja i zaštite kože.

Nežni čistač u kombinaciji sa hranljivim emolijensom će biti vaš saveznik za zaštićenu, umirenu kožu. Takav duo će ostaviti vašu kožu hidriranom i prijatnom na dodir.

picto - atoderm

Nežni čistač bez sapuna 

Uloga sapuna je da ukloni masne čestice sa vaše kože, bilo da su one prirodnog ili eksternog porekla. Kod suve i atopične kože, lipidi moraju da se sačuvaju kako bi se smanjile iritacije3. Stoga, nikada ne bi trebalo da koristite sapun, čak i kada je on organskog ili prirodnog porekla. Umesto sapuna, koristite nežno sredstvo bez sapuna kao što su uljane kupke koje neće agresivno uklanjati lipide sa kože, već će smanjiti isparavanje vode sa kože4.

picto - atoderm

Dodatni proizvod za hidrataciju

Emolijentni proizvod hidrira epidermis istovremeno smanjujući gubitak vode iz kože3,4. Neke komponente emolijensa pomažu da se reaktivira prirodna sinteza proteina. Kožna barijera je stoga obnovljena iznutra. Njena fiziološka svojstva se ponovo aktiviraju: zaštita od grubih spoljnih faktora i smanjenje isparavanja vode iz kože3,4.

stare ruke

Koža preko 50 je često suva i gruba. Nekada ima pukotine i intenzivan svrab. Ovo stanje je poznato i kao senilna kseroza, medicinski termin koji označava kožu koja je suva zbog starosti. Ova suvoća je prirodna i pogoršava se tokom godina.

Sa prvim znacima, bitno je da uvedete preventivnu hidrirajuću rutinu da biste vodili računa o zreloj koži. Ne dozvolite da koža utiče na vaš život. Usvojite svakodnevnu rutinu nege i izaberite najbolje za svoju kožu:

 1. Nežno sredstvo za čišćenje bez sapuna
 2. Hidratacija
 • Dr Magali Bourrel-Bouttaz, Dermatolog, Francuska
  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Dermatologist - France.

  Posle 50-te, ne želite da koristite sapun ili agresivan čistač koji će dodatno isušiti vašu kožu. Da biste ublažili suvoću, koristite veću količinu emolijensa svakodnevno. Suplementacija koja sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline takođe može imati pozitivan uticaj na zdravlje”.

  Dr Magali Bourrel-Bouttaz , Dermatologist - France.

Ne osećajte se bespomoćno ako imate suvu ili atopičnu kožu. Usvajanje pravilne rutine od ranog doba vam može pomoći u kontroli vaše suve i atopične kože. Čistite kožu nežnim sredstvima bez sapuna da biste izbegli iritacije, a zatim zaštitite kožu obimnom količinom emolijensa.

Budite spremni da volite svoju kožu!

 

 

 

Reference :
1. La dermatite atopique, Dr Delphine Staumont, https://dermato-info.fr/fr/les-maladies-de-la-peau/éducation-therapeutique-et-dermatite-atopique
2. Prise en charge de la dermatite atopique de l’enfant, Conférence de consensus, texte long. Ann Dermatol Venereol 2005 ;132 :1S19-33
3. Oszukowska M et al. Role of primary and secondary prevention in atopic dermatitis. Postepy Deramtol Alergol 2015;32(6):409-420
4. Waldman A et al. Atopic dermatitis. Pediatr Rev 2018;39(4):180-193
5. Abels C and Angelova-Fisher I. Skin care products: age-appropriate cosmetics. Curr Probl dermatol 2018;54:173-182

 • BIODERMA slika proizvoda, Atoderm huile de douche 1L, ulje za tuširanje za suvu kožu
 • RINSE_OFF_DAILY_CLEANSER

  VERY_DRY_IRRITATED_TO_ATOPIC_SENSITIVE_SKIN

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Huile de douche

  24h hidratacije i trenutno otklanja osećaj zatezanja.

  Za koga?

  FOR_ALL_THE_FAMILY_EXCEPT_PREMATURE

 • BIODERMA slika proizvoda, Atoderm Intensive baume 500ml, hidratantni umirujući balzam za suvu kožu
 • DAILY_SKINCARE

  VERY_DRY_IRRITATED_TO_ATOPIC_SENSITIVE_SKIN

  Skin barrier therapy™ patent

  Atoderm Intensive baume

  Brzo zaustavlja svrab i obnavlja kožu. Izuzetno umirujuće i ultra hranjivo dejstvo.

  Za koga?

  FOR_ALL_THE_FAMILY_EXCEPT_PREMATURE

 • Ciljana nega

  Suva do veoma suva osetljiva koža Veoma suva, iritirana do atopična osetljiva koža

  Skin relief tehnologija

  Atoderm SOS spray

  Protiv svraba za trenutno olakšanje

  Za koga?

  Za celu porodicu (izuzev prevremeno rođene dece)