Bioderma Srbija | Izritirana,atopična koža praćena svrabom

Allez au contenu Allez à la navigation

Iziritirana,atopična koža praćena svrabom

Pitanja korisnika

Share

Bazen uopšte nije kontraindikovan kod atopičara. Ali ipak, treba izbegavati bazen tokom kriznog perioda ekcema. Evo nekoliko saveta: koristite hidratantnu kremu ili zaštitnu kremu pre kupanja, isperite se gelom bez sapuna posle kupanja i ponovo nanesite hidratantnu kremu posle tuširanja.

Što se tiče prevencije, ona se tiče dece "sa rizikom" to jest dece čiji je bar jedan roditelj atopičar. U tim slučajevima, znamo da je korisno izbegavanje kontakta sa mačkom u prvim nedeljama života. Što se samog lečenja tiče, aktivne faze ekcema moraju biti tretirane antiinflamatornim dermokortikosteroidima, što je ranije moguće. Oštećena kožna barijera mora biti svakodnevno tretirana emolijensima.

Atopija ima veze sa određenom genetskom predispozicijom koja se kod dece ispoljava na različite načine: nutritivne alergije, atopijski ekcem, ponekad kijavica ili astma. Postoje drugi oblici ekcema koji nisu atopijski. Na primer, kontaktni ekcem je alergija koja može da se pojavi kod odraslog čoveka a da nema nikakve veze sa atopijom.